Wandelen in de Morvan en Bourgogne

Wandelen vanuit Mortaise

De Morvan wordt gekenmerkt door een heuvelachtig landschap met hoogtes tussen 200 en 900 meter. Het natuurpark wordt doorkruist door de GR13. Ook is een GR "Tour du Morvan" uitgezet. Het gebied ademt rust en ruimte. Op de wandelingen beleeft u de stilte in uitgestrekte bossen, wandelt u langs geurige weiden, smult u van bramen of bosbessen en geniet u van weidse vergezichten. Alle zintuigen worden bij het wandelen geprikkeld. U wandelt langs oude boerderijen, statige landhuizen, kastelen, kapelletjes en door authentieke dorpjes. Soms wordt u bij een riviertje verrast door de ijsvogel of waterspreeuw. Of u staat oog in oog met een ree. De Morvan is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Wilt u de rust en ruimte van de Morvan zelf ervaren dan kunt u een van onze wandelroutes volgen.

De wandelroutes variëren van 7 tot 24 km en zijn goed gemarkeerd. U kunt direct vanaf La Mortaise gaan wandelen en de auto laten staan. Of u kiest voor een ander startpunt en treedt in de voetsporen van de Kelten, Romeinen of Bourgondische hertogen. De keuze is aan u. Wij gingen u voor en vertellen graag over onze eigen wandelervaringen.

Wandelarrangement Bourgogne

morvan wandelen Heerlijk op pad met een uitgebreid lunchpakket voor onderweg. Volg de gemarkeerde route en de aanwijzingen op de kaart. Details wandelarrangement

Wandelervaringen

Wandelen rond Anost

Wandeling in Anost, Morvan Anost is een levendig dorpje middenin de Morvan. Ver genoeg van de grotere plaatsen om eigen winkels en wat voorzieningen te behouden. Tijdens de wandeling worden we vergezeld door twee hondjes.

Wandelen rond Anost >>

Wandelen bij Nolay

wandelen bij Nolay Ieder jaar houdt Chateau de Chamilly rondom Hemelvaart open huis. Uiteraard kun je er het hele jaar door terecht om wijn te proeven en in te kopen. Maar met Hemelvaart maken ze er echt een feestje van.

Wandelen bij Nolay >>

Wandelen bij Bibracte

wandelen door de morvan Laat u meevoeren langs de talrijke riviertjes, over verlaten landweggetjes en door uitgestrekte bossen en weiden. Ervaar de stilte van het natuurpark de Morvan en volg een van onze wandelroutes.

Wandelen bij Bibracte >>

Wandelroutes

Onze wandelroutes in de Morvan en Bourgogne

Wandelen direct vanuit La Mortaise, een selectie:

Wandeling Circuit Saulx, 7 km

Vlakbij Mortaise ligt "la roche de Saulx". Deze rots is in de loop van generaties uit het zicht verdwenen door de bomen. Oudere dorpelingen kunnen u erheen brengen. Onze zoektochten naar de rots hebben geleid tot een korte wandelroute van 7 km om deze rots heen. Op deze route stijgt u en ziet u in de verte de Charolais koeien in de wei. Het geloei draagt ver en doorbreekt de stilte op deze heuveltop.

Wandelroute La voie romaine, 13-24 km

Een route door het bos en daarna geleidelijk stijgend door het coulisse-landschap tot Savilly. U loopt een stuk over een oude Romeinse weg die Alésia met Autun verbond. Vanuit Savilly heeft u een prachtig uitzicht in de vier windrichtingen. Vervolgens daalt u af langs een riviertje en keert terug door velden en bos. De route is in te korten tot 13 of 17 km.

Wandelen over Plateau de Ruisselle, 16 km

U beklimt gaandeweg het plateau van Ruisselle en wordt in dit gehuchtje begroet door wat nieuwsgierige paarden en beloond met een weids uitzicht. De afdaling voert door het bos terug naar La Mortaise.

Enkele wandelingen in de omgeving:

Wandeling Le Crots Barbizot, 13 km

In het buurdorpje Chissey-en-Morvan staan nog twee kastelen: het kasteel van Chissey en het kasteel van Buis. Het kasteel van Chissey dateert uit de 13e eeuw. Sinds jaren is een ambitieuze Parijzenaar bezig om het kasteel op te knappen. Dit circuit van 13 km kunt u uitbreiden met een lus van 7 km naar La Roche de Reuil.

Stadswandeling Autun, 7 km

Op deze wandeling vertrekt u vanaf het stadsplein met een mooi theater, stadhuis en lyceum. U loopt door het middeleeuwse deel van Autun rond de St Lazare kathedraal. Daarna verlaat u het centrum door de stadsmuren en loopt langs deze intacte stadsmuren naar het romaanse openluchttheater. Via het Lycée militaire met zijn dak van geglazuurde dakpannen loopt u terug naar het gezellige stadsplein. U kunt op een van de terrasjes genieten van een café noir en in de zomer spelen er vaak bandjes. Bij deze wandeling zult u zich verbazen over de snelle overgang van "stad" naar platteland.

Rondwandeling Bibracte, Mont Beuvray, 6,5 km

Wandeling langs de archeologische opgraving van Bibracte. Bibracte was de Keltische hoofdstad en wordt in de onderhandelingen met de Romeinen ingeruild voor het gunstiger gelegen Autun. De omgeving ademt nog steeds de Keltische mystiek en vooral de dwarsgegroeide beukenbomen zijn fantastisch. In de zomer zijn studenten bezig met opgravingen op de Mont Beuvray. De opgravingen van de oude stad Bibracte kunt u live aanschouwen. In het museum Bibracte, aan de voet van de Mont Beuvray kunt u een deel van de opgegraven Keltische gebruiksvoorwerpen bekijken. Het museum geeft een goed beeld van het leven van de Kelten en hun hoofdstad Bibracte.

Wandelen om het Lac des Settons, 15 km

Een makkelijke wandeling is de wandelroute rondom het Lac des Settons. Deze wandeling van 15 kilometer is in 2009 vernieuwd en er zijn houten vlonders aangelegd. Daardoor loopt u dicht op de oever van het meer. Deze wandeling kunt u onderbreken voor een frisse duik of een rustpauze bij een van de restaurantjes. De meeste restaurants en winkels vindt u bij de 19e-eeuwse stuwdam die u oversteekt. De dam is 160 jaar geleden aangelegd voor het transport van hout. Met de bouw van de dam is het Lac des Settons ontstaan. Deze dam met daarbij het panoramaterras van het Office de Tourisme is een van de hoogtepunten van de wandeling. Maar zodra u de dam eenmaal achter u heeft gelaten loopt u weer vrijwel alleen door de natuur. Het is een afwisselende tocht waarbij u ook een speciale vogeluitkijkpost tegenkomt.


Wandeling bij Beaune, 8-15 km

Ook in de nabijgelegen wijnstreek rond Beaune kunt u prachtig wandelen. In het najaar is onze favoriet is de wandeling door Saint Romain, onderlangs de krijtrotsen ‘les falaises’. In het najaar kleuren de wijnranken prachtig geel en rood en de temperaturen zijn ideaal om te wandelen. U parkeert de auto in Orches, een rustig dorpje dat tegen deze rotsen aangeplakt lijkt om schilders of fotografen te bekoren. Bij deze wandeling loopt u door de wijngaarden en over slingerende en goed aangegeven paadjes door het bos en struikgewas. De wandeling is 15 kilometer maar ook in te korten tot 8 kilometer.

Chambres d’hôtes Mortaise

telefoonnummer la mortaise bourgogne+33 6 04 09 39 71

waar ligt mortaiseBourgogne, Frankrijk

Mortaise sociaal

partners van Mortaise