Vakantie in de Morvan - Bourgogne

Ontdek de Bourgogne

De Morvan is een prachtig heuvelachtig natuurgebied en is in 1970 uitgeroepen tot regionaal natuurpark. Het gebied is groen en ademt rust en ruimte. Bossen worden afgewisseld door weidegrond, kleinschalige akkers en water. Van oudsher ging eiken- en beukenhout over het water met vlotten naar Parijs. Die transportfunctie heeft het water inmiddels verloren maar nog altijd doorsnijden riviertjes de Morvan en zijn er meren met schoon zwem- of viswater. Natuurminnaars, wandelaars en sportievelingen komen volop aan hun trekken. Maar uiteraard kun je in de Morvan ook genieten van het Bourgondische leven. Naast de grotere plaatsen als Vézelay, Autun en Saulieu, bieden ook de dorpjes diverse leuke restaurantjes, markten met streekproducten en brocante. Doordat de Morvan in het hart van de Bourgogne ligt, is La Mortaise ook een goede basis voor dagexcursies naar beroemde bezienswaardigheden als Beaune en de wijngaarden, Dijon, de abdij van Fontenay, Cluny etc. Het gebied heeft met zijn natuurlijke rijkdom en rijke verleden de toerist veel te bieden maar wordt nog niet overspoeld door toerisme. Vanuit Mortaise kun je onder andere een bezoek brengen aan de volgende bezienswaardigheden.

fietsarrangement Bourgogne

Ontdek Bibracte

Een bezoek aan Bibracte, voormalig Keltisch handelscentrum. Nu vind je er een modern vormgegeven museum waar je via een audiotoer kennismaakt met de Kelten. Daarnaast zijn er tijdelijke kunsttentoonstellingen. Bibracte bevindt zich op de Mont Beuvray en op het terrein wordt nog altijd verder gegraven naar sporen uit de Keltische tijd. Bovenop de Mont Beuvray heb je een prachtig uitzicht.

Meer lezen over Bibracte

Autun

autun, parel in de Morvan

Autun (ca. 15 km), een historisch stadje met Romeinse toegangspoorten en openluchttheater, terrasjes, weekmarkt, middeleeuwse huizen en natuurlijk de Saint Lazare kathedraal, vermaard vanwege de tympaan. In de zomer wordt ook jaarlijks een groot openluchtspektakelstuk opgevoerd: Augustodunum. Hier wordt de ontstaansgeschiedenis van Autun uitgebeeld.

Meer lezen over Autun

Lac des Settons

Ook het Lac des Settons is met zijn diverse watersportmogelijkheden een bezoek waard. Je kunt er zwemmen, zeilen, vissen, kanoën of een boottocht over het meer maken. De stuwdam van dit meer is inmiddels 160 jaar oud en je ziet dat de dam destijds met stijl is aangelegd.

Meer lezen over meren in de Morvan
wandelen rondom Lac des Settons

Vézelay

Vezelay als vertrekpunt voor pelgrims

In het Noorden van de Morvan ligt pelgrimsstad Vézelay, door Unesco benoemd tot werelderfgoed. Vézelay ligt indrukwekkend boven op een heuvel en de basiliek torent hoog boven de omringende wijngaarden en velden uit. Op enkele kilometers afstand ligt het kasteel van Bazoches waar Vauban een groot deel van zijn leven gewoond heeft. Het kasteel van deze voormalige staatsman kun je bezoeken.

Meer lezen over Vézelay

Markten in de Bourgogne

Het is een feest om in Frankrijk naar de markt te gaan. Op de Bourgondische markten liggen prachtige producten uitgestald: mooie kazen, sappig fruit, geurige kruiden, zoete honing, verse vis, bijzondere paddenstoelen én vlees; het blijft immers wel de Bourgogne.

 
 
 

Beaune

Beaune met het karakteristieke Hôtel-Dieu, diverse ‘caves’ en stadswal. De route van 60 km naar Beaune is prachtig en voert dwars door de wijngaarden en langs befaamde wijndorpen als Pommard, Meursault en Auxey-Duresses.

 
Meer lezen over Beaune

Dijon

dijon, mooie oude binnenstad

De Bourgondische hoofdstad Dijon: winkelhart met grandeur, oude huizen met binnenhofjes uit de 15e eeuw en het paleis van de Bourgondische dynastie. Via een speciale wandelroute kun je deze stad goed verkennen. Ook de centraal gelegen markthal met mooie kakelverse producten is een bezoekje waard.

Meer lezen over Dijon

Semur-en-Auxois en abdij van Fontenay

Semur-en-Auxois is een hooggelegen plaatsje ommuurd door enorme stadswallen. Het vormt jaarlijks het decor van een Middeleeuwse markt waaraan alle inwoners meedoen. Iets noordelijker ligt de abdij van Fontenay. Dit cisterciënzer abdijcomplex staat op de werelderfgoedlijst en is schitterend gelegen in een beboste vallei.

Semur-en-Auxois en abdij van Fontenay
Meer lezen over Semur-en-Auxois en abdij van Fontenay

De kanalen van de Bourgogne

Kanalen in de Morvan

De kanalen van de Bourgogne vormen een netwerk van 1000 kilometer van handgegraven waterwegen. Het stelsel stamt nog uit de tijd dat het water een belangrijke transportader was. De kanalen moesten veel hoogteverschillen overwinnen en het aantal sluizen is dan ook ontelbaar. Je kunt langs deze kanalen fietsen of bij Digoin kijken hoe het kanaal de rivieren Loire en Saône verbindt. Via een spectaculair aquaduct steken plezierboten de Loire over.

Meer lezen over de kanalen van de Bourgogne

Kastelen en Cluny

In de Bourgogne liggen vele kastelen die de moeite van een bezoek waard zijn: Rochepot, Couches en Sully liggen niet ver van onze chambres d'hôtes. Cormatin en Brancion zijn wat verder gelegen maar laten zich goed combineren met een bezoek aan Cluny. Cluny was in de 11e en 12e eeuw het religieuze centrum van Europa. Van de enorme abdijkerk is niet veel behouden maar een diaprojectie schetst de contouren van het voormalige kerk- en kloostercomplex.

 
Meer lezen over Kastelen