Biologische tuin in Autun, natuurlijk erfgoed Morvan

Naschrift: Deze tuin wordt niet meer onderhouden; wel die in Curgy

Sinds enkele jaren heeft de vereniging Par Nature in Autun een tuin aangelegd waar planten en groenten worden gekweekt. ‘Par nature’: op natuurlijke en duurzame wijze. De vereniging levert ecologische groentepakketten op bestelling, de bezoeker kan zelf seizoensgroenten plukken en ook restaurants nemen groenten af bij Par Nature. Met een dubbele doelstelling: het in ere houden van oude rassen en variëteiten en kinderen en volwassenen laten kennismaken met ecologisch tuinieren.

In de tuin worden geen pesticiden of kunstmest gebruikt en geteeld wordt volgens de principes van de permacultuur. Iedereen kan lid worden van de vereniging, groenten afnemen of als vrijwilliger of sponsor bijdragen aan de doelstellingen. Een mooi initiatief met als resultaat een gestaag uitdijende tuin. De tuin ligt aan de voet van de piramide van Couhard en laat zich dus goed combineren met een bezoekje aan de piramide of de nabijgelegen waterval.

autun couhard morvan

Dit voorjaar namen we een kijkje in de tuin. De tuin ontwaakt net uit winterslaap, het pas aangelegde rosarium is nog kaal en onbegroeid. Maar het enthousiasme van de vrijwilligers is aanstekelijk en we zien veel met liefde opgekweekte plantjes in de tuin. Tot mijn verbazing zie ik ook doorgeschoten boerenkoolplanten staan. Voor een Nederlander niets bijzonders maar in Frankrijk een onbekende groente. Jarenlang hebben wij onze groentenboer gevraagd om boerenkool voor ons in te kopen in Rungis, Parijs. Zonder resultaat. De huidige groentenvrouw in Lucenay l’Evêque, van origine Nederlandse, had dit jaar wel een paar boerenkoolplanten in eigen tuin gezet. Ik weet trouwens niet of deze de verkoop gehaald hebben.

Door de boerenkoolplanten heeft de tuin dus al een streepje voor bij ons. Maar los daarvan is het gewoon een heel sympathiek initiatief. Op de website kwam ik een recept tegen voor ‘cramaillotte’, een jam van paardenbloemen. Volgens Par Nature lijkt de cramaillotte qua smaak en textuur op honing. Gezien de uitbarsting van paardenbloemen in onze tuin misschien dit jaar nog als aanvulling op de ontbijttafel? We gaan in ieder geval proberen om de vergeten groenten niet te vergeten. Puur Natuur.

Volgende artikelRaften in de Morvan