Hôtel-Dieu in Beaune

De meeste van onze gasten brengen wel een bezoek aan Beaune. Ook wij komen er regelmatig om te winkelen en te genieten van de etalages met lekkernijen. In Beaune is alles net wat mondainer en levendiger dan in ons “eigen” provinciestadje Autun. Ook buiten het toeristische hoogseizoen valt er in Beaune nog wat te beleven: een markt, beurs, sportwedstrijd of concert. In november is altijd de verkoop van de wijnen van het Hospices de Beaune met daaromheen een heel programma met activiteiten.

Toch is het voor ons al weer ruim tien jaar geleden dat we het Hôtel-Dieu bezochten. Het Hôtel-Dieu is de meest bekende en belangrijkste bezienswaardigheid van Beaune. Het schitterende mozaïekdak is beeldbepalend en terug te vinden op alle afbeeldingen van Beaune. Onze kinderen herinneren zich niets van het eerste bezoek. Daarom gaan we een keertje op herhaling.

Ziekenzaal Hospice de Beaune
Ziekenzaal Hospice de Beaune

Het Hôtel-Dieu is een van de voorbeelden waarbij een gefortuneerde weldoener geld stak in de oprichting van een ziekenhuis voor de armen. Een ander voorbeeld is het Hôtel-Dieu in Tonnerre, opgericht door Margaretha van Bourgogne. Maar het Hôtel-Dieu in Beaune is verreweg het mooiste ziekenhuis, rijk gedecoreerd met schilderijen waaronder een veelluik van Rogier van der Weyden. Van der Weyden is trouwens in Frankrijk bekend als Rogier de la Pasture; logisch want dat is de letterlijke vertaling van zijn naam. Hij was de belangrijkste schilder van de 15e eeuw, de tijd dat het ziekenhuis werd opgericht. Daaruit blijkt wel dat er niet beknibbeld werd op de inrichting door Nicolas Rolin, de kanselier van Bourgondië en oprichter/financier van het ziekenhuis.

Het Hôtel-Dieu werd nog tot 1982 op bescheiden schaal als ziekenhuis gebruikt. Daarna is de zorg voortgezet op een nieuwe locatie met moderne voorzieningen. Het Hôtel-Dieu is nu volledig ingericht als museum. Wij doen de audiotour waarbij Nicolas Rolin en zijn tweede vrouw Guigone de Salins ons ‘persoonlijk’ rondleiden en vertellen over de geschiedenis en oprichting van het Hôtel-Dieu. Het is een leuke rondleiding; Nicolas en Guigone spreken gelukkig ook goed Nederlands. Van de vorige keer herinner ik me vooral de armenzaal en de apotheek. Ook nu vind ik dat de hoogtepunten. En natuurlijk het prachtige dak met de geglazuurde tegels. Ik wil ook zo’n dak op ons huis maar moet helaas nog een tijdje doorsparen. Toch blijkt dat ook Rolin op de kleintjes lette: van de tegels werd alleen het zichtbare deel geglazuurd. En dat is ook gebeurd bij het vernieuwen van het dak.

Om de financiële situatie van het ziekenhuis veilig te stellen liet Rolin landerijen in de Côtes de Beaune na aan het ziekenhuis. Hij moedigde andere Bourgondiërs aan om hetzelfde te doen. Met succes want het ziekenhuis is nog steeds zelfstandig en financieel gezond. De jaarlijkse wijnveiling georganiseerd door de Hospices de Beaune werd in 1859 voor het eerst gehouden. Het is oudste veiling voor het goede doel in de wereld. De opbrengsten van zowel de wijnen als de entree van het museum worden geïnvesteerd in het verbeteren van de zorg voor zieken en ouderen. Daarmee wordt nog altijd gehandeld in de geest van Nicolas Rolin. Ik hoop alleen niet dat ze van de patiënten ook slechts de zichtbare delen oplappen.

Overnachtingsadres: Gîte Mortaise

Interessante links voor Beaune:

Vorige artikelNaar Notre Dame de l’Aillant
Volgende artikelBeet! Poisson d’avril