Caves Patriarche in Beaune

Caves de Patriarche in Beaune Frankrijk

Op een winterse dag gaan we naar Beaune. Rond de kerst worden er ’s avonds lichtprojecties vertoond op zeven verschillende monumenten. Een prachtig schouwspel waarbij op ieder monument een ander verhaal wordt verteld. De avond is nog niet gevallen dus we moeten nog wat tijd stuk slaan. Dat gaat wel lukken want de wijnkelders van Patriarche staan ook op ons verlanglijstje. Als je in Beaune door de straten wandelt, heb je niet in de gaten dat je grotendeels over hun wijnkelders loopt. Onder de grond kun je vijf kilometer wandelen door de wijnkelders! Gelukkig is het bezoekersparcours minder lang én goed aangegeven; verdwalen kan niet.

Caves onder Beaune

Creme de casis Caves de Patriarche in Beaune

Het bezoek aan de caves begint bovengronds. Je loopt door een zaal met aan weerszijden enorme wijnvaten. Ieder wijnvat is voorzien van een rijmpje zoals: ‘Si juin fait le vin, août fait le goût’. Wijnboerenwijsheid, vrij vertaald: Al maakt juni de wijn, augustus maakt ‘m fijn. Daarna komen we door een kapel met een mooi glas-in-lood raam. Op dit raam zijn cherubijnen afgebeeld omringd door druiventrossen. Eentje houdt uitnodigend zijn kelk op. Inmiddels krijgen we zelf ook wel trek in een slokje. Bij de kassa hebben we niet voor niets een ‘tastevin’ meegekregen, het traditionele Bourgondische proefschaaltje.

Kelder Caves de Patriarche in Beaune
Uitgebreide kelders van Caves Patriarche in Beaune

Proefkelder

Eerst moeten we nog de nodige gangen door. Af en toe steken we een straat over. Zonder op het verkeer te letten want daar hebben we hier onder de grond geen last van. Het gaat trapje op, trapje af en we passeren miljoenen flessen die liggen te rijpen. Sommige nissen zijn goed afgesloten; hier liggen de betere bewaarwijnen. Soms is aangegeven wanneer de wijnen geopend mogen worden: nog twintig jaar geduld alstublieft.

We zijn intussen aangekomen bij de proefkelders waar gelukkig al wel flessen worden opengetrokken. We beginnen in de ‘witte’ nis en komen vijf wijnen verder aan in de ‘rode’ kelder. Onderweg komen we een paar keer twee Franse stellen tegen die onder het mom van ‘Ik weet het toch niet zeker, nog maar een keertje proeven!’ extra rondjes lopen langs de proefflessen. Ze worden steeds vrolijker en uitgelatener. Het is duidelijk dat ze het zonde vinden om de wijnen uit te spugen bij het proeven. Verdwalen lijkt bij nader inzien toch mogelijk als ik dit gezelschap zo bekijk. De sfeer in de kelder wordt er in ieder geval niet minder door, hun gelach werkt aanstekelijk.

Wijnproeven Caves de Patriarche in Beaune
Wijnproeven Caves Patriarche in Beaune.

Crème de cassis

Wij volgen braaf het eenrichtingsverkeer en de pijlen richting uitgang. Boven aangekomen in de winkel kunnen we nog een crème de cassis proeven. De schemering is gevallen dus we kunnen mooi door naar het spektakel van de lichtshows. Het ondergrondse spektakel hebben we al gehad. In de caves van Patriarche duik je letterlijk de geschiedenis in. En als je je een beetje inhoudt, kom je weer fris boven. Kortom, zeker de moeite waard om te bekijken tijdens je dagje Beaune. Een tip voor de winter als het onder de grond warmer is dan in de bovenwereld. Maar ook een fantastisch uitje als je op een snikhete augustusdag op zoek bent naar koelte. En wetende dat ‘août fait le goût’ waardeer je die hitte misschien extra!

Ben je op zoek naar een leuke gîte in de buurt van Beaune gelegen in de Morvan. Zoek niet verder en bezoek Gîte Mortaise

Vorige artikelKasteel van Rochepot
Volgende artikelReisgidsen Bourgogne en Frankrijk