Chalon dans la rue, straattheaterfestival

Wat cijfers: 4 dagen, 70 locaties, 150 performers, 30 jaar (en trouwens ook 30 graden). Dat is Chalon dans la rue, een van de grootste straattheaterfestivals in Frankrijk. Tot nu toe is het ons niet gelukt om er naartoe te gaan. Dit jaar viert het festival zijn 30e verjaardag en hebben wij een middag geblokt in onze agenda. Een leuk tourtje uitstippelen is onbegonnen werk vanwege het grote aantal optredens en locaties. Daarom gaan we op goed geluk naar Chalon-sur-Saône, we laten ons verrassen.
Als we uit de parkeergarage komen op het Place de l’Hôtel de Ville lopen we gelijk tegen de eerste voorstelling aan. Dat begint goed. We installeren ons op een terrasje en bestellen ‘le plat du jour’. We zijn er klaar voor. Genietend van een salade met gebakken sint-jakobsschelpen zien we een bruid en bruidegom de trappen van het stadhuis betreden. Als snel buitelen ze over elkaar heen; het is Compagnie Volubilis die gewone gebeurtenissen ombuigt naar absurdisme. Na een paar minuten gaat de bruid ervandoor, achterna gerend door de bruidegom. Wij hebben onze salade op en gaan op zoek naar andere acts. Op de hoek kopen we le journal met het complete overzicht van alle optredens en informatie over het programma.

chalon dans la rue 100 meter verder lopen we in de winkelstraat tegen twee vrolijke, bezwete muzikanten aan die ‘liedjes maken die nergens op slaan en nergens toe dienen’. Weer 30 meter verderop staat een goochelaar die verschrikte kleine kinderen om een vuurtje vraagt. Op het plein van de kathedraal, Place Saint Vincent bouwt het Pullup Orkest uit Zwitserland een feestje. Deze bigband met saxofoon, trompet, hoorn en trombone mixt hiphop en fanfaremuziek. De sfeer zit er goed in.

Even later komen we terecht op een binnenplaats waar de sprookjesfiguren zijn losgeslagen. De drie biggetjes bouwen een solide huis van beton, de wolf trouwt met Roodkapje en een draak heeft zich geïnstalleerd boven het podium. Er hangt een heel relaxt sfeertje, en in de schaduw lonken koele drankjes. We zien veel alternatievelingen, het gehalte dreadlocks en blote voeten is aanzienlijk hoger dan wij gewenchalon dans la rue 4d zijn ‘in de provincie’. En wat alternatief zijn ook de voorstellingen. Zo is er een trio dat een Kiss-parodie uitvoert vanuit een gammel vrachtwagentje. Ook de kapper die we vorig jaar in Nevers zagen geeft hier acte de présence. Kortom, een vrolijke mix van muziek, dans, circus en stand-up comedy.

We slenteren langs verschillende voorstellingen en komen via de kade weer terug op het Place de l’Hôtel de Ville. We hebben vandaag een klein proefje kunnen nemen van het enorme aanbod. Maar dit smaakt zeker naar meer. Volgend jaar gaan we ‘s avonds zodat we ook wat grotere voorstellingen kunnen bekijken. Met de skyline van Chalon-sur-Saône en de ondergaande zon als decor. We hebben er nu al zin in.

chalon dans la rue 1