Château de Commarin

Chateau Commarin klinkt als ‘kom maar in’. Dat nemen we letterlijk en we bezoeken het kasteel. Er is deze zomer een beeldententoonstelling van Jean Marc de Pas. Bronzen beelden van staande en liggende vrouwen. De meeste beelden zijn heel gedetailleerd, sommige zijn wat abstracter. Ik ben meteen verkocht, wat een prachtig werk!

Het kasteel vormt een prachtig decor voor de expositie. We maken een rondje door de tuin. Bij de entree krijgen we een stencil mee met wat achtergrondinformatie. De Nederlandse vertaling hapert een beetje waardoor het een soort puzzeltocht wordt. Over de beelden is jammer genoeg geen informatie opgenomen. Maar eigenlijk spreken die ook voor zich.

Bij de slotgracht wordt toegelicht dat het kasteel een milieubewuste manier heeft gevonden om algen te bestrijden. Er zijn namelijk graskarpers uitgezet, een karpersoort die uitsluitend planten eet. Klinkt mooi. Maar waarschijnlijk zwemmen er te weinig graskarpers of het zijn geen grote eters. In ieder geval is de slotgracht groen als gras(karper).

Verder wordt nog gewezen op de kasteelklok. Tot er een kerkklok kwam in het naastgelegen dorp was de kasteelklok de enige manier voor de dorpsbewoners om exact de tijd te weten. Ik hoop wel dat ze konden klokkijken én dat ze goede ogen hadden! Mij lukt het niet. Gelukkig speelt op vakantie tijd geen rol. Hoewel … om 18 uur sluit kasteelheer de deuren!

 

Vorige artikelRetour en Bourgogne, film
Volgende artikelWandelen rondom Nolay