Markt en uiltjesroute in Dijon

Binnenstad met Musée des Beaux Arts Dijon Bourgogne
Binnenstad met Musée des Beaux Arts Dijon Bourgogne

Dijon is de hoofdstad van de Côte d’Or en van de Bourgogne. Je vindt hier het Palais des Ducs de Bourgogne en het Museum van de Schone Kunsten. Voor ons is Dijon dé stad om te winkelen. Er zijn goede kledingzaken en een vestiging van de Galeries Lafayette. Sinds 2012 is er, voor expats met heimwee, ook een Hema. Deze zit niet in het centrum maar in het winkelcentrum Toison d’Or aan de rand van de stad. Die slaan we over.

Uiltjes stadswandeling in Dijon Bourgogne
Uiltjes stadswandeling in Dijon

Markt in Dijon

Wel gaan we vandaag naar de markthal met mooie verse producten. In 1868 begon Eiffel met de bouw van de hallen, ontworpen om de dagelijkse overdekte markt te huisvesten. Inmiddels zijn de hallen ingeschreven als historisch erfgoed en nog altijd een ontmoetingsplaats voor de Dijonnais. Rond de hallen zitten cafeetjes en restaurants met allerlei verschillende keukens. Wij vinden het leuk om daar een kopje koffie te drinken en zowel de marktlui als de bezoekers te begluren. Je ziet ouders hun kinderen de kramen aanwijzen waar zij als kind kwamen. Je ziet Franse dames het fruit keuren en prijzen vergelijken. Ik probeer me een voorstelling te maken van het gerecht dat ze klaar gaan maken met de enorme vis, compleet met kop en ingewanden, die ze inslaan.

Stadswandeling langs Musée des Beaux Arts

Vandaag bezoeken we de stad ook als toerist. We lopen de ‘uiltjesroute’, deze route leidt langs alle bezienswaardigheden. We treffen het: vandaag zijn ook de binnenhofjes van veel panden geopend voor publiek. Sommige gevels verbergen echt een verrassing en geven een kijkje in de rijkdom van de vroegere Bourgondische dynastie. Het stratenpatroon is soms wat grillig en door het volgen van de koperen uiltjes in het trottoir komen we toch langs alle bezienswaardigheden. We worden ook langs het Musée des Beaux Arts geleid. Ook daar nemen we een kijkje: de vaste collectie op de begane grond is gratis te bezoeken. De tijdelijke tentoonstelling bewaren we voor een volgende keer; we moeten nu snel naar huis met onze worst en kazen.

Dijon online: Officiële site van de stad Dijon

Ben je op zoek naar een leuk vakantiehuis in de buurt van Dijon en toch in het natuurpark Morvan. Zoek niet verder en bezoek Gîte Mortaise.

Vorige artikelPuzzelen in Ouroux-en-Morvan
Volgende artikelHoog in de Morvan: wandelen langs legenden