Fietsen van Beaune naar Santenay, genieten van de wijnranken in de Bourgogne

Van Beaune naar Santenay slingert zich dwars door de wijngaarden een fietsroute. Deze route van 21 kilometer voert je door befaamde wijndorpen als Pommard, Meursault en Chassagne-Montrachet. In de dorpjes fiets je over de normale weg, maar eenmaal buiten een dorp word je door de wijnvelden gestuurd waar je alleen andere fietsers of een wijnboer tegenkomt.

fietsen santenay bourgogne

Beginnen in Beaune of Pommard

We besluiten de drukte van Beaune te mijden en parkeren de auto in de schaduw van de kerk op het dorpsplein van Pommard. We laden onze fietsen van de auto en vertrekken richting Volnay. We zijn blij dat we niet zwaar geluncht hebben want we moeten meteen klimmen. We worden ingehaald door elektrisch ondersteunde fietsen, valsspelers! Maar op de route komen we ook families met kinderen en aanhangfietsen, Amerikanen met kleine vouwfietsjes, wielrenners en andere recreanten tegen. De route is heuvelachtig, bij warm weer zal het daarom best zwaar zijn. Gelukkig vind je langs het hele parcours picknicktafels, bankjes om uit te rusten en in de dorpen terasjes en winkels voor in te slaan voor een picknick onderweg. De route is goed bewegwijzerd en je hoeft daarom niet je blik op de kaart gericht maar kunt genieten van het landschap om je heen. Wij fietsen de route in september, de voorbereidingen voor de wijnoogst zijn in volle gang. Boeren rijden af en aan om de druiven te inspecteren en wij laveren met onze fietsen door deze bedrijvigheid heen. Automobilisten zien dit schouwspel slechts vanaf de hoofdweg dus we voelen als fietser bevoorrecht.

bord fietsen bourgogne

Eindpunt fietsroute

Santenay is het keerpunt. Je kunt vanaf Santenay nog doorfietsen naar Nolay maar het is niet mogelijk om via een andere weg weer bij je vertrekpunt uit te komen. Dat is jammer maar gelijk ook het enige minpuntje aan deze route. Na zo’n 40 kilometer zien we de kerktoren van Pommard groter worden, nog een kilometer of anderhalf te gaan. Maar met het einddoel in het vizier lopen we een lekke band op. Het mag de pret niet drukken, we kijken terug op een prachtige tocht door de wijngaarden.

Vorige artikelSlow food in de Bourgogne
Volgende artikelFietsen van Nolay naar Santenay: Koninginnedag op de fiets