Fietsen van Nolay naar Santenay: Koninginnedag op de fiets

In 2010 is er een prachtig mooie fietsroute aangelegd van Nolay naar Santenay. De route gaat over een voormalig treinspoor en is mooi vlak. Helaas moet je dezelfde route terug volgen omdat er geen rondrit is aangelegd. Dat vinden wij natuurlijk saai dus zijn we in ons eigen archief met fietsroutes gedoken. Want een aantal jaren geleden hebben we zelf ook een route uitgezet rond Nolay.

Zaterdag 30 april proberen we de route uit. We parkeren in Nolay en vertrekken in noordelijke richting. De officieel aangelegde route loopt namelijk nog een kilometer of drie door maar loopt dan dood. Althans voorlopig omdat je dan de Saone-et-Loire binnenrijdt en dat departement heeft helaas nog geen budget om de route door te trekken naar Autun. Voor ons maakt dat niet uit, we rijden prinsheerlijk (een royale woordspeling mag op Koninginnedag) over drie viaducten en hebben vanaf daar mooi uitzicht op Nolay en op de ‘Bout du Monde’, de steile rotsen aan de noordzijde.

fietsen voie vert bourgogne

Daarna verlaten we de fietsoute en steken de D973 over om binnendoor naar het Canal du Centre te rijden waar we een stukje van de Voie verte fietsroute volgen. We rijden door Paris l’Hopital, Sampigny- en Cheilly- les-Maranges, stuk voor stuk leuke wijndorpen. Het is rustig, we wanen ons op een fietspad totdat we op een gegeven moment een auto tegenkomen. O ja, dit was niet de officiële route, even vergeten. Na een paar kilometer langs het Canal slaan we af en pakken de aangelegde fietsroute naar Nolay weer op. Nu zitten we weer op het treinspoor, fietsend over vals plat naar Nolay. We gaan ook nog door een tunnel van zo’n 150 meter, lekker galmend het Wilhelmus zingend. Onderweg komen we twee keer andere fietsers tegen, wielrenners die profiteren van het gladde asfalt. Wel hebben alle wegen die we kruisen voorrang en moeten we zigzaggend door de houten afbakening. Da’s logisch als je een weg kruist, bij een vaag karrenspoor vinden we ons als fietser wel tekort gedaan. Maar dat is dan ook het enige minpuntje. Na 30 kilometer komen we weer aan op parkeerplaats in Nolay. Koninginnedag is mooi, maar de fietsrepubliek is beter.

We hebben het rondje uitgeschreven dus als je zin hebt om het tijdens je verblijf ook te fietsen dan kan dat.

Vorige artikelFietsen van Beaune naar Santenay, genieten van de wijnranken in de Bourgogne
Volgende artikelDe sterke arm van Lucenay l’Evêque