Fietsen over Voie verte des Vignes

Een hoogtepunt voor fietsers én wijnliefhebbers is de Voie verte des Vignes. Je fietst dwars door de wijngaarden van de Côte de Beaune. Peddelend kom je langs percelen waarop de grote namen van premier en grand cru’s prijken. Bovendien kom je in levendige en mooie wijndorpjes als Meursault, Pommard en Santenay.

Parcours des grands crus

We hebben deze route van 16 kilometer tussen Beaune en Santenay best vaak gefietst. Je kunt er ook een stuk aan vastplakken en starten in Nolay. Of liever eindigen in Nolay want tussen Santenay en Nolay ligt 10 kilometer vals plat. De laatste loodjes wegen dan écht het zwaarst! Het enige nadeel van de Voie des Vignes is dat het geen rondje is. Je moet dus heen en weer over dezelfde fietsroute. Op zich geen straf maar een beetje jammer is het wel. We zijn dan ook blij als we op het ‘parcours des grands crus’ stuiten, een fietsroute van Côte d’Or Tourisme die voor de helft over de Voie des Vignes gaat en voor de andere helft over de krijtrotsen van Saint-Romain (ook een fijne wijn trouwens!) en daarna door de vallei van de Ouche naar Beaune. Dat willen we wel een keer uitproberen.

Dorstige vos

De route is 71 kilometer lang en ingedeeld als ‘gemiddeld zwaar’. Nu kennen we de omgeving van de krijtrotsen goed dus we vragen ons af of ze vanuit Côte d’Or Tourisme ooit deze gemiddeld zware rit hebben gemaakt. Voor de zekerheid huur ik een elektrische fiets. Jeroen durft het aan op een gewone fiets, met 24 versnellingen prima uitgerust voor gemiddelde zwaarte. We vertrekken vanuit Nolay waar we eerst een stukje over de gewone weg moeten. Vanaf Rochepot mogen we daar gelukkig vanaf en begint de weg te stijgen. We klimmen door naar Baubigny waar we bij de fontaine-lavoir, een middeleeuwse wasplaats, een vos zien wegschieten. Het is al weken droog en de vos was op zoek naar water. Zelf hebben we ook visioenen van een infuus om ons vochtgehalte aan te vullen.  We klimmen dapper door; iets minder dapper met de e-bike dan op eigen kracht.

Falaises de Saint-Romain

We passeren Orches waarna nog een gemene klim volgt. Gelukkig zijn we daarna op hoogte. Vanaf de krijtrotsen hebben we een prachtig uitzicht over de wijnranken van de Côte de Beaune. Daarna fietsen we vooral door schaduwrijk bos en de prachtige vallei van de Ouche. Wat een mooi weggetje! De GPX-route klopt niet helemaal en daardoor weten we het zeker: Côte d’Or Tourisme heeft deze route nooit zélf gefietst! De aanduiding ‘gemiddeld zwaar’, opgeplakt vanachter het bureau, steekt ons wel een beetje. We vinden het een pittige route, zeker op een hete zomerse dag. Wel is het een heel afwisselende tocht met mooie vergezichten en slaperige dorpjes. Veel verkeer is er hier in de omgeving niet.

Fietspad tussen wijngaarden

Via Savigny-lès-Beaune, met lekker terras in de schaduw van platanen, komen we weer in de bewoonde wereld. We stuiten op de vertrouwde bordjes van de Voie Verte des Vignes en rijden over een geasfalteerd fietspad via Beaune naar Pommard, Meursault en Chassagne-Montrachet. We zijn nu op bekend terrein, deze route kennen we goed. Af en toe gaan we nog een klein stukje omhoog en omlaag maar dit stuk rijdt een stuk makkelijker. Wel gaan we inmiddels de kilometers voelen. In Santenay houden we nog een laatste pitstop op het terras om energie op te doen voor het laatste stukje met vals plat. Het is extra vals om een route in te delen als ‘gemiddeld zwaar’ terwijl je hem zelf nooit gefietst hebt. Maar het meest vals is om de route te fietsen met één e-bike en één gewone fiets. Tenzij je degene met de e-bike bent; dan is het heerlijk!

PS Deze fietsroute vind je niet meer terug bij Côte d’Or Tourisme. De rondritten zijn compleet verdwenen in het overzicht van fietsroutes.

Vorige artikelKunst in Autun
Volgende artikelKastelen, snellader en bramen