Suikerzoet nieuwjaar met recept

Op oudejaarsavond worden er in Frankrijk geen oliebollen gegeten. Bij een traditioneel Saint-Sylvestre menu horen oesters en champagne. De zoetigheid wordt bewaard voor het nieuwe jaar: la galette des rois. Deze driekoningentaart is trouwens vanaf eind november al te koop in de winkels en je kunt ‘m gerust tot eind januari aanbieden aan gasten. Ook onze burgemeester organiseert ieder jaar een nieuwjaarsbijeenkomst waarbij nieuwe dorpelingen worden voorgesteld en hij terugblikt en vooruitblikt. Uiteraard ontbreekt bij deze bijeenkomst de galette des rois niet.

In de taart zit een ‘fève’ verstopt. Vroeger was dit een boon. Als je toevallig het stuk met de fève hebt, word je gekroond tot koning met het bijgeleverde kroontje. Tegenwoordig zijn de fèves miniatuurbeeldjes en echte collector’s items. Zeker de porseleinen fèves die verstopt zijn in de galettes van de echte banketbakker. Ging het in het begin om kleine religieuze poppetjes voor de kerststal, tegenwoordig zijn de fèves meer geïnspireerd op de nieuwste Walt Disney films.

Er is zelfs een woord voor het verzamelen van fèves: fabophilie. Op rommelmarkten kom je deze fèves regelmatig tegen. De echte liefhebber biedt tot € 1000 voor zeldzame en gewilde exemplaren. Als verzamelaar kun je je aansluiten bij een club of vereniging en onderling fèves uitwisselen. Je kunt ze natuurlijk ook in een letterbak zetten of als decoratie in de goudvissenkom.

De driekoningentaart is gemaakt van bladerdeeg en gevuld met een soort amandelspijs. De taart is heel makkelijk zelf te maken. Op internet vind je verschillende recepten. Ik heb het meest eenvoudige recept geprobeerd, de luie huisvrouwenvariant. Maar met groot succes. Een ander voordeel van de galette des rois: de keuken ruikt een stuk beter dan na het bakken van oliebakken. Dus weg met de oliebol en bienvenues aux galettes! Als je een fève meebakt, waarschuw je gasten dan wel even om behoedzaam toe te happen. Niemand wil het nieuwe jaar beginnen met een afgebroken tand.

Voor driekoningentaart met 8 tot 10 punten:
• Roomboterbladerdeeg: 2 rollen uit het versvak of twee pakjes diepvries (tip: neem rollen bladerdeeg mee uit Frankrijk in de koelbox en gooi ze thuis in de vriezer tot gebruik. Veel lekkerder en het bespaart je het geknutsel met kleine vierkante plakjes.)
• 125 gram amandelpoeder (ook eventueel meenemen uit Frankrijk)
• 125 gram fijne kristalsuiker
• 125 gram zachte boter of margarine
• 2 eieren en 1 eidooier
• 1 eetlepel rum
• 2 eetlepels maïzena
• eventueel 1 fève

Klop de suiker door de zachte boter. Voeg de amandelpoeder en de rum toe. Nog even doorkloppen en dan de eieren toevoegen. Als laatste twee lepels maïzena erbij en nog even goed doorkloppen. Rol een ronde plak bladerdeeg uit en verdeel de amandelcrème over het deeg. Vergeet de fève niet. Laat de buitenste rand vrij en kwast deze rand een beetje vochtig met water. Leg de tweede plak bladerdeeg erover en rol de buitenrand om zodat het deeg goed sluit. Maak met een mesje kleine decoratiesneden (het deeg moet wel heel blijven). Klop de eidooier met beetje water en kwast de bovenkant voor een mooi glimmend effect. Tot slot een paar gaatjes prikken met een vork zodat de bovenkant niet bol gaat staan. Dan de taart in een hete oven (200 graden) schuiven en ongeveer 25 minuten bakken. De taart is klaar als hij mooi goudbruin is. Laat hem iets afkoelen en snijd hem dan in punten. De taart wordt warm gegeten maar je kunt hem ook vooraf bakken en dan even opwarmen. Meilleurs voeux!

Vorige artikelStraattheater in Nevers
Volgende artikelCampingbaas in Frankrijk