Golfen in Frankrijk: jong geleerd, oud gedaan

Golfen is populair in Frankrijk. De sport wordt beoefend door zo’n 600.000 golfers. Het golfen is daarmee een volkssport geworden en komt qua populariteit op de zesde plaats. Om te zorgen voor voldoende aanwas organiseert de Franse golffederatie onder de noemer ‘Tous au Golf’ jaarlijks open dagen waar iedereen gratis kan kennismaken met de sport. Maar ook wordt gemikt op jeugdige spelers via vakantiecursussen in de Morvan. Deze voordelige cursussen worden onder andere aangeboden via de Centres de loisirs zodat ouders met vakantiecheques kunnen betalen. Kortom, er is geen financiële drempel om jong talent tijdig te ontdekken en scouten.

Bij het selecteren van vakantieactiviteiten, 9 weken geen school is best lang, koos onze jongste zoon resoluut voor golf. Niet gestimuleerd door ons, wij zijn zelf het minigolf nooit ontstegen. Maar jong geleerd, oud gedaan: dus melden we hem op zevenjarige leeftijd aan bij de Golf d’Autun. Op de dag zelf overwegen we of hij in korte broek met t-shirt kan. Of toch liever een polo op een gestreepte pantalon? Hij kiest voor de short. Vol verwachting zetten we hem af bij de golfbaan in Autun. Op de parkeerplaats zien we een man, die we inschatten als een klusjesman of de tuinman, zijn golftas uit een zeer aftandse Renault 5 tillen: de short was de juiste keuze voor deze baan.

golfen autun bourgogne

Een groepje van 10 kinderen verzamelt zich rond de Pro. En al gauw vliegen de eerste ballen over de baan. Als we hem twee uur later weer ophalen is hij heel enthousiast en vol vertrouwen van zijn eigen kwaliteiten. Uiteraard sloeg hij “het verst van allemaal, eigenlijk verder dan de Pro”. Na een week kan hij inderdaad een balletje slaan. Hoewel er behoorlijk wat afzwaaiers zijn. Volgens onze zoon heeft de Pro een paar lieslaarzen om verdwaalde golfballen te dreggen uit de waterpartij. Dat kunnen we helaas niet uit eigen waarneming bevestigen. Wel dat hij zijn eigen slagvaardigheid wat overdrijft. Onze zoon bleek geen Tiger Woods in de dop. Maar het minigolf is hij wel ontgroeid. Nu wij nog.

Vorige artikelLopen naar het einde van de wereld
Volgende artikelPuzzelen in Ouroux-en-Morvan