Guédelon, middeleeuws kasteel in aanbouw

Guedelon kasteel bourgone

De bovenstaande titel klinkt tegenstrijdig en is dat natuurlijk ook. Toch is het ook in zekere mate waar. In het noorden van de Bourgogne wordt een kasteel gebouwd volgens middeleeuws ontwerp en met middeleeuwse gereedschappen en technieken. Dat betekent dat alles met de hand wordt gemaakt en alleen met gebruik van mechanische- of paardenkracht. De timmermannen zagen en schaven met de hand. De beeldhouwers beitelen met de hand. De smid stookt met een blaasbalg het vuur op en smeedt handmatig het verhitte ijzer.

Guédelon staat al een paar jaar op ons verlanglijstje om te bezoeken. Enkele gasten hebben het bezocht en kwamen enthousiast terug. Maar het ligt eigenlijk te ver voor ons. En als wij in het voorjaar of het najaar op vakantie gaan in Frankrijk richt ons kompas zich op het warme zuiden. Deze zomer besluiten we dat het er toch eens van moet komen. We hebben geen aankomende gasten en geen table d’hôtes op de agenda. Dus alle tijd om zelf een dagje de toerist uit te hangen.

Via Avallon en Clamecy bereiken we de Puisaye. Een weids en golvend landschap met uitgestrekte velden met zonnebloemen. Het is ook een leeg en wat verlaten landschap. We komen in de buurt van Guédelon. Niets wijst erop dat we vlak bij een topattractie in de Bourgogne zijn. Tot we het parkeerterrein oprijden. Een enorm terrein waar we door een parkeerwacht naar vrije plaatsen worden geleid. De kassa is nog digitaal maar daarna betreden we de middeleeuwen. Het is een warme dag. Ik benijd de steenhouwers niet die in de volle zon aan het beitelen zijn. De burcht zelf is inmiddels redelijk vergevorderd; het hoofdgebouw is al klaar. De bezoekers stommelen achter elkaar de smalle trappen op en sjokken in file het gebouw door.

Ambachtsman op kasteel Guedelon
Ambachtsman op kasteel Guedelon

De werkplaatsen vinden wij leuker om te bekijken. Daar zie je echt de oude technieken. Zoals het vullen van houten mallen met natte klei. Na het drogen wordt de mal verwijderd en is de dakpan klaar. Alle dakpannen verschillen een klein beetje in kleur of in vorm. Net als de dakpannen op ons dak. Verbazingwekkend eigenlijk dat deze techniek honderden jaren niet is veranderd.

Impressie Guédelon

Guédelon bezoeken, het middeleeuws avontuur

Op het terrein rijdt een paardenkar rond die de materialen vanaf de ateliers naar de bouwplaats brengt. Met gebruik van een rad worden de materialen omhoog getakeld. Snel gaat het allemaal niet maar voor de bouw is dan ook 25 jaar uitgetrokken. Over een jaar of tien zal de burcht klaar zijn. Onze conclusie is dat Guédelon leuk is om te bezoeken. Om de indeling van de groene Michelin gidsen te hanteren: ‘vaut le détour’. Dus wat ons betreft een omweg waard maar niet de reis vanaf Mortaise.

Vorige artikelHoog in de Morvan: wandelen langs legenden
Volgende artikelFietsen als een trein