Kanovaren in de Morvan

Eind juli 2013 vinden bij Chalaux de Franse kampioenschappen wildwatervaren plaats. In 2009 was de Morvan ook al het decor van het Europese kampioenschap. Geïnspireerd door dit wildwaterspektakel besluiten we om onze eigen kwaliteiten eens te gaan testen. Maar we kennen onze grenzen en kiezen voor de boven-Cure. Minder gewaagd dan de Chalaux maar voldoende uitdaging voor ons als ongeoefende kanoërs. We reserveren bij AB Loisirs voor een traject van 8 kilometer. De verzamelplaats is in Saint Père-sous-Vézélay waar we een instructie krijgen en een peddel passend bij onze lengte en kracht. Daarna worden we met een busje stroomopwaarts gedropt. Vlotjes laten we de kano’s te water en kunnen we van start.

De Cure is een zijrivier van de Yonne en slingert zich in dit deel redelijk rustig naar Vézélay. Toch zit in deze tocht voor beginners wat uitdaging. We realiseren ons bij de eerste stroomversnelling waarom we een zwemvest aan hebben. Ook liggen grote keien soms verscholen onder het wateroppervlakte en, de Titanic-verfilming staat in ons geheugen gegrift, met heftig peddelen proberen we te vermijden dat we met onze kano vastlopen op zo’n joekel. Maar echt stuurmansschap hebben we nodig bij het passeren van de dam bij een watermolen. De instructeur garandeerde ons daar een nat pak, zélfs als we op de juiste wijze insturen om deze horde te nemen. En hij krijgt gelijk: het waterdichte tonnetje bewijst zijn nut. Nadat we deze horde hebben genomen, spuwt de rivier ons met kracht weer verder. Het voelt een beetje als een wildwaterbaan in een pretpark. Maar dan zonder de geleiderail. Na deze adrenalinekick peddelen we rustig verder en passeren ‘la Roche Percée’: een vreemd uitgesleten steen die een natuurlijke brug vormt. Even verderop zien we hooggelegen op een heuvel Vézélay liggen en weten we dat we bijna ons einddoel bereikt hebben.

kanovaren morvan

We leggen nog een keertje aan om te genieten van de rust op een plek die vanaf de weg onbereikbaar is. We zien vogels laag over het water scheuren en libelles in felle kleuren. Dan stappen we weer in en laten ons het laatste stukje rustig meevoeren. In Saint Père volgt de ultieme stuurmanstest als we bij het eindpunt de slalom doen. Driftig peddelend proberen we de bochten te nemen en geen poortje te missen. Tja, de resultaten houden we voor ons maar het is onwaarschijnlijk dat we volgend jaar deelnemen aan het Europees kampioenschap. Eerst nog wat meer oefenen. Dat is zeker geen straf want deze kleine kennismaking smaakt naar meer.

Er twee organisaties die kanotochten vanuit Saint Père organiseren met een parcours dat varieert van 4 tot 18 kilometer: AB Loisirs. Vanaf Saint Père wordt je naar het vertrekpunt gebracht en stroomafwaarts peddel je in één tot vijf uur terug. Dit traject is ook geschikt voor kinderen en ongeoefende kanoërs. Een zwemdiploma is uiteraard wel een vereiste. Schoenen zijn verplicht, een zwemvest wordt verstrekt door de organisatie.

Dit is een activiteit die gedaan kan worden vanuit Chambres d’hôtes la Mortaise Bourgogne

Vorige artikelStraatnamen
Volgende artikelHoning uit de Morvan