Kastanjewandeling in de Morvan

Wandeling bij Bibracte in de Morvan

Na onze herfstvakantie in Nederland zijn we terug naar Lucenay l’Evêque gegaan om te klussen. En daarmee zijn we opnieuw in ‘confinement’, oftewel in de tweede lockdown beland. Gelukkig hebben we inmiddels iets meer bewegingsvrijheid: we mogen 20 km van huis en dat maar liefst drie uur lang! Na een actieradius van 1 km en maximaal een uurtje per dag ‘luchten’, voelt dat heel vrij. Wat we doen met deze vrijheid? Tja, bijna alles zit nog op slot dus meer dan een beetje wandelen of fietsen zit er niet in. Gelukkig leent de Morvan zich perfect voor beide!

Kastanjefestival

Zondag trokken we de wandelschoenen aan voor een wandeling bij Saint-Léger-sous-Beuvray. Eigenlijk iets te laat want eind oktober is het daar misschien wel op zijn mooist. Dan staan alle kastanjebomen in volle herfsttooi en liggen de kastanjes voor het oprapen. Dat mag trouwens niet want kastanjes zijn hier echte handelswaar. Eind oktober vindt dan ook het kastanjefestival plaats, de ‘foire aux marrons’. Dan staan er allemaal handelaren en wordt de mooiste mand met kastanjes gekozen. Dit festival gaat natuurlijk gepaard met gepofte kastanjes die je ter plekke kan proeven. Of je maakt een praatje met de buren, draait een rondje in draaimolen (afhankelijk van je leeftijd) of schuift aan bij de avondmaaltijd. Kortom, een typisch morvandiau feestje.

wandelen bij saint leger sous Beuvray

PR 4 ‘De manoirs en seigneuries’

Op deze zonnige zondagmiddag herinnert alleen de pittoreske waag aan het wegen van de kastanjes na de oogst. Dat denken we tenminste want het gebouwtje is mooi gerestaureerd maar er staat niets vermeld over de functie ervan. Maar we komen om te wandelen dus we verlaten het dorpsplein en volgen PR 4, een wandeling van een kleine 8 kilometer waarbij we langs vier herenhuizen wandelen. Het blijkt een mooie en afwisselende wandeling met behoorlijke klimmetjes. Bovenop lopen we langs een groot houten kruis en iets verderop kunnen we heel ver kijken in alle de windrichtingen. En hoewel dit niet de kastanjeroute is, dat is PR 3 ten zuiden van Saint-Léger-sous-Beuvray, komen we heel wat kastanjebomen tegen. Saint-Léger-sous-Beuvray heeft zich met recht het predicaat van kastanjehoofdstad toegeëigend!

We hebben trouwens wat culinaire experimentjes gedaan: kastanje-ijs, kastanjepuree of als rolladevulling. Toch zijn wij niet van die kastanjefans. Bij ons gaat de liefde voor de kastanje niet door de maag. Onze kastanjeliefde gaat door het bos; al wandelend rondom Saint-Léger-sous-Beuvray. Het ultieme lockdown uitje!

Vorige artikelAmbassadeur Route71 Bourgogne
Volgende artikelGraven, zwoegen, zweten: verbouwen vanaf nul