Kasteel Savigny-lès-Beaune: vliegtuigen in de Bourgondische wijnstreek

Chateau Savigny-lès-Beaune
Chateau Savigny-lès-Beaune

Château Savigny-lès-Beaune

Op een bewolkte dag vertrekken we richting Savigny-les-Beaune. Dit dorpje ligt ongeveer 10 km ten noorden van Beaune. In het dorpje ligt het Chateau de Savigny-lès-Beaune dat we willen bezoeken. Bij dit kasteel kun je wijn proeven en een expositie van wijnbouwmaterialen bekijken. Maar dat is niet de reden dat we naar Savigny-lès-Beaune gaan. Want het kasteel onderscheidt zich van andere kastelen door de andere verzamelingen die er zijn te zien: motoren, Abarth raceauto’s, vliegtuigen, modelvliegtuigen, brandweervoertuigen en tractoren. Kortom, alles op wielen en het liefst ook met vleugels.

Museum Savigny-les-Beaune
Museum Savigny-les-Beaune

Overdaad

Dat een van de voormalige kasteelheren van snelheid hield, is wel duidelijk. We tellen tientallen raceauto’s, sommige getooid met de beker die gewonnen werd tijdens een rallye door de wijngaarden. De oude nostalgische foto’s brengen je terug in de tijd. Aan het credo ‘overdaad schaadt’ heeft de kasteelheer zich niet gestoord. En dit is ook van toepassing op de collectie: honderden modellen zijn uitgestald, rondom of in het kasteel. We tellen in de tuin 80 gevechtsvliegtuigen, van Franse, Amerikaanse en Russische origine. Ook zijn er zeker 250 motoren, daterend van 1902 tot 1960. Daarmee goed de ontwikkeling van de motor schetsend.

Curieus uitstapje

Het museum maakt door dikke stoflagen, afbladderende verflagen en verbleekte informatiebordjes een wat verlopen indruk. Curieus, dat is eigenlijk misschien de meest toepasselijke term voor dit kasteelmuseum. Voor jongetjes met een passie voor wielen is het zeker een aanrader. Het laat zich goed combineren met een bezoek aan Beaune. Maar ook voor vaders en moeders is het best een leuk uitstapje op een bewolkte dag.

Vorige artikelWandelen bij Anost, wandelhart van de Morvan
Volgende artikelWandelen door de Maranges, Côtes de Beaune