Kasteel van Rochepot

Dit jaar is mijn reisgids ‘Wijn en weelde’ over de Bourgogne uitgekomen. En ik moet bekennen dat er een foutje in staat. Wat is het geval? Ik heb een stukje geschreven over het kasteel van Rochepot. Een kasteel zoals je die kent uit sprookjes: met torentjes, kantelen en ophaalbrug over een slotgracht. Dit kasteel is in december 2015 verkocht aan een Oekraïense zakenman. De burgemeester van Rochepot was helemaal in zijn nopjes want het kasteel bleef open voor publiek en er waren ambitieuze plannen voor luxueuze trouwpartijen en feesten. Want luxe was aan de nieuwe eigenaar Dimitro Malinovskiy wel besteed. Regelmatig zagen de dorpsbewoners hem op pad gaan met zijn oldtimer Rolls Royce.

Maar aan het sprookje komt abrupt een einde als Dimitro eind 2018 wordt ingerekend door de Franse justitie. Dimitro blijkt namelijk zijn eigen dood in scène te hebben gezet vanwege een internationaal arrestatiebevel. Zijn luxueuze levensstijl bleek toch niet helemaal op eerlijke wijze te worden bekostigd. Hij blijkt de spil van een internationaal witwasbedrijf. Na twee jaren te hebben genoten van het leven als kasteelheer in de Bourgogne, geniet hij nu van volpension aangeboden door de Franse staat.

Grote teleurstelling in Rochepot. De burgemeester verklaart dat hij Dimitro altijd heeft aangezien als zaakvertegenwoordiger van de investeringsmaatschappij. De Rolls Royce wordt naar buiten getakeld en in beslag genomen. Dat geldt ook voor drie schilderijen van Dalí die de gang sieren. Sindsdien is het kasteel gesloten voor publiek. De website is nog online en meldt dat je het kasteel dagelijks kunt bezoeken. Hetzelfde lees je op TripAdvisor. Verder dan de ophaalbrug kom je echter niet. De poort is en blijft voorlopig gesloten.

Vorige artikelKerstbomen en vliegvissen in Champeau-en-Morvan
Volgende artikelCaves Patriarche in Beaune