Kastelen, snellader en bramen

Wat hebben drie kastelen, één snellader en heel veel bramen met elkaar te maken? Je komt ze tegen tijdens een fietsroute achter Autun. Autun ligt tegen een plateau aan. Boven op dit plateau ligt het ‘forêt de la Planoise’, een bos met zeer oude loofbomen. Naar verluidt verdwaalde de Franse koning François I in dit bos tijdens een jachtpartijtje. Dat geeft wel aan hoe uitgestrekt het bos was; en gelukkig nog steeds is.

Snellader elektrische auto

Door het bos loopt een fietsroute, de driekastelenroute. Je komt langs het kasteel van Saint-Sernin-du-Bois, Épiry en Brandon. We besluiten om deze bosrijke route eens te fietsen en parkeren in Auxy, op een kilometer of vijf van Autun. Auxy is een klein dorpje, vergelijkbaar met Lucenay l’Evêque. Tot onze verbazing treffen we hier een snellader voor elektrische auto’s. Heeft de burgemeester een elektrische auto en uit de gemeentekas deze snellader laten plaatsen? Het is best vreemd als je bedenkt dat er in Autun alleen een laadpunt is dat wordt gevoed met zonne-energie. Als de zon schijnt, kun je je auto gratis in een dag opladen. En op een bewolkte dag hoop je dat de accu het redt tot in Auxy.

Vanaf Auxy fietsen we door het bos van la Planoise naar Marmagne. Een heerlijke route, ook letterlijk want langs de weg staan grote sappige bramen. Dat is het voordeel als je in augustus fietst. We stoppen om onze rugtas te vullen. Met deze extra bagage dalen we af naar Marmagne. Vanaf daar fietsen we over een iets grotere weg die gelukkig niet druk is. We zien op een heuveltop het reuzenrad van het kleine attractiepark Des Combes liggen.

Kastelen Saint-Sernin-du-Bois en Brandon

Na een stevige klim naar Saint-Sernin-du-Bois komen we bij het eerste kasteel. Van dit kasteel staat alleen nog een grote vierkante toren die is ingericht als museum. Het museum is alleen op afspraak geopend. Aan de voet ligt restaurant Le Chateau; dit kasteel is wél geopend. We slaan deze over en gaan op weg naar het volgende kasteel, Brandon. We zien het van veraf liggen. Kasteel Brandon maakte deel uit van de verdedigingslinie van de hertogen van Bourgondië. En zo ziet het er ook uit: massief en weinig uitnodigend. Ook dit kasteel blijkt gesloten.

Kasteel Épiry

Dus op naar kasteel nummer drie: Épiry, het geboortehuis van Bussy-Rabutin, generaal en schrijver. Deze kennen we al een beetje. Roger Bussy-Rabutin was een graag geziene gast aan het hof van Lodewijk XIV. Hij was ook een erkentelijk schrijver. Deze twee zaken heeft hij gecombineerd door een boek te schrijven met allerlei pikante hofroddels: “Histoire amoureuse des Gaules”. Dit viel niet in goede aarde en hij werd verbannen van het hof en sleet zijn jaren in isolatie in het kasteel Bussy-Rabutin in de noordelijke Bourgogne. De deuren van het kasteel van Épiry blijven voor ons gesloten. Hier hangt wel een bordje dat het kasteel volgende week weer opengaat.

We besluiten de route om te dopen tot de drie-gesloten-kastelenroute. Heel erg vinden we het niet. We hebben onlangs het kasteel van Germolles bezocht en zijn nog aan het bijkomen van de drie uur durende privérondleiding die we spontaan kregen. En uiteindelijke kozen we deze route vanwege het forêt de la Planoise. Met de bramen als bonus in onze rugtas zijn we dik tevreden.

Vorige artikelFietsen over Voie verte des Vignes
Volgende artikelAmbassadeur Route71 Bourgogne