Lucenay-l’Evêque: what’s in a name?

Veel gasten breken hun tong op de naam van ons dorpje: Lucenay l’Evêque. Inderdaad, niet de makkelijkste naam om uit te spreken vergeleken met Autun, Sommant of Beaune. Een instinker is dat er in Frankrijk meerdere plaatsen met de naam Lucenay bestaan. Helaas komen sommige gasten daar te laat achter als ze ‘ons’ Lucenay voorbij zijn gereden op weg naar Lucenay-le-Duc of Lucenay-lès-Aix.

Maar waar komt die naam vandaan? Bekend is dat er in de Romeinse tijd al een nederzetting was op de huidige locatie. Lucenay lag aan de doorgaande Romeinse weg tussen Auxerre en Autun. Op deze plek werd Lucina vereerd, de godin van het licht en de geboorte. Dit verklaart de naam Lucenay, een verbastering van Lucina.

Het tweede deel van de naam ‘l’évêque’ verwijst naar een bisschop. Maar welke bisschop, was Lucenay in het verleden een bisdom? Nee, de grond van Lucenay werd al in de vroege middeleeuwen geschonken aan de bisschop van Autun. Het bisdom bouwde er een kasteel als bisschoppelijke residentie. Dit kasteel is later gesloopt en de stenen zijn gebruikt om de huidige kerk op het dorpsplein te bouwen. Van het middeleeuwse kasteel staat nog slechts één vleugel: het hoge gebouw rechts van het stadhuis. Een bescheiden erfenis van deze bisschoppelijke heerschappij. Met daarnaast de toevoeging ‘l’Evêque als blijvende herinnering aan die tijd.

Sinds de godin Lucina niet meer aanbeden wordt, is het bergafwaarts gegaan met de populatie. In de jaren 60 had Lucenay nog zo’n 1200 inwoners. Tegenwoordig zijn het er slechts 400. Met het programma ‘Coeur de villages’ (dorpshart) wordt geprobeerd de vlucht van het platteland te keren. Met succes want het inwonertal is inmiddels gestabiliseerd en jonge gezinnen vestigen zich weer in het dorp. Maar misschien dat het aanbidden van Lucina het geboortecijfer nog een beetje kan opkrikken?

Lucenay l’Evêque in de Morvan
Vorige artikelNederlandse touch op Franse kerstmarkt
Volgende artikelWandelen in de stilte van de Morvan