Cultuur op de Mont Rome

Copyright: Association Délirique

De Mont Rome is top van 546 meter die flink uitsteekt boven de omliggende vlaktes. Tegenover de Mont Rome ligt de Mont Rème: de toppen werden door de Romeinen vernoemd naar Romulus en Remus, de stichters van Rome. Vanaf de ‘berg’ heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden rondom Nolay.

Oogstrelend. Maar dat niet alleen, de Mont Rome is ook oorstrelend. Daarvoor moet je wel eind juli langskomen als de ‘Nuits du Mont Rome’ plaatsvinden. Bovenop de berg ligt namelijk een gerestaureerd antiek amfitheater waar jaarlijks klassieke concerten worden gegeven in de openlucht. Je moet wel eerst 2,5 kilometer omhoog klimmen of met een speciaal busje; een hele praktische locatie kozen de Romeinen niet voor hun theater.

Dit jaar hebben we een vrije donderdagavond en kaarten gereserveerd voor de West Side Story in een uitvoering met vier solisten en zes muzikanten. De voorstelling begint om half 10 als de nacht invalt. We gaan erheen, gewapend met kussentjes én een paraplu. Want helaas is de lucht deze avond onheilspellend, houden we het wel droog? Over de piano is uit voorzorg een partytent gezet. De percussionisten moeten het zonder beschutting doen. We proeven een wijntje van een lokale wijnboer en installeren ons. De wolken lijken over te drijven en koud is het gelukkig niet. De partytent wordt weggehaald. De pianist heeft er blijkbaar ook vertrouwen in.

Het is een leuke voorstelling met een goede sopraan. Ook de andere solisten spelen hun rol met verve. We laten ons meevoeren en als dan de maan door de wolken breekt is het helemaal magisch. Rond half 12 dalen we op weg naar het parkeerterrein de berg af in een lange stoet. We gaan hier zeker terugkomen. Geef ons brood en spelen, of liever nog wijn en spelen, en wij zijn een tevreden Bourgondisch volk.

Vorige artikelMosterd & muscles
Volgende artikelWielerklassieker naar kasteel Sully