Bijna 100 potten honing: dat is het jaarlijkse consumptie tijdens het ontbijt. We staan daarom op goede voet met onze honingboer. Clément Koenig van La Ruche Morvandelle maakt sinds 10 jaar biologische honing waaronder soorten als dennenhoning, kastanjehoning en honing van paardenbloemen. Maar voor het ontbijt houden we het liever bij klassiekers als acacia, wilde bloemen en weidehoning.
Proef de natuur in honing
Honing is net als wijn een natuurproduct waarin je de lokale omstandigheden, ‘le terroir’, terugproeft. In het voorjaar bloeien de acaciabomen en lokken ze met hun indringende zoete geur de bijen. De bramenhoning (ronce) is een andere typische Morvanhoning. De bramenranken zitten in de hagen die de weiden begrenzen en verweven in het struikgewas dat je aan de bosranden vindt. De honing is dik en romig. In augustus komt onze wingerd in bloei. De kleine vruchtjes springen open en leggen met het stuifmeel een lichtgroene loper uit op de traptreden. Bijen gonzen rondom ons huis en doen zich tegoed aan de nectar.
Biologische honing
Wij hebben ons in het begin verbaasd over het biologische keurmerk van de honing. Kun je een bijenvolk instrueren om alleen onbespoten bloemetjes te bezoeken? Nee, dat kan niet. Maar het keurmerk stelt dat er in een straal van vijf tot zeven kilometer geen industrie, niet-biologische landbouw en snelwegen mogen voorkomen. En daar voldoen de bijenkasten van Clément aan. In Nederland bestaat er geen biologische honing omdat op geen enkele locatie aan deze afstandseis kan worden voldaan.
Een andere belangrijke voorwaarde is dat de biologische imker altijd een wintervoorraad honing in de kasten achterlaat. Zo hoeven de bijen niet te worden bijgevoerd met suikerwater. En tot slot mag er geen antibiotica worden toegediend aan de bijen om ze te beschermen tegen infecties en ziekten. Dat is wel een risico: onze buurman raakte al zijn bijenvolken kwijt door een infectieziekte. Dat was gelijk het einde van zijn vijftigjarige carrière als imker. Maar gelukkig hebben we nu Clément als leverancier van dit voedsel van de goden en, in ons geval, de gasten.