Mosterd & muscles

Mosterd uit Dijon

Mosterd is populair in Frankrijk en zeker in de Bourgogne. Kijk maar eens in een willekeurige delicatessenwinkel of gewoon naar het schap in de supermarkt. Je vindt er tientallen soorten. In de 13e eeuw had Dijon het Franse monopolie op de mosterdproductie. Maar inmiddels worden de bekende potten ‘Moutarde de Dijon’ van Maille net buiten de stad geproduceerd. Tot groot verdriet werd de fabriek in 2009 gesloten. Daarmee kwam na 200 jaar een eind aan de productie op deze historische locatie.

Echte Mosterd komt uit Dijon

Mosterd en Dijon zijn al eeuwen met elkaar verbonden. In 1384 kreeg Dijon van Filips de Stoute het voorrecht zijn wapenspreuk “Moult me tarde” te hanteren. Dit als beloning voor de duizend bewapende mannen die de stad leverde voor het beleg van Gent. Het woordje ‘me’ viel wat weg op het wapenschild; het rebellerende Gent zal gedacht hebben dat de Bourgondische hertog duizend mosterdmakers had verzameld voor de strijd. En terecht! Want onderzoek heeft bewezen dat mosterd het opbouwen van de spieren stimuleert. Mosterd blijkt een plantaardig alternatief voor anabole steroïden.

Daarom hebben we besloten bij de table d’hôtes wat meer mosterd te gebruiken. Zo bouwen wij gelijk wat spiermassa op als we mee-eten met onze gasten. En dat kan nooit kwaad bij het boodschappen doen. Zo is de cirkel weer rond.
Hieronder het recept van de mosterdsoep die wij dit jaar als voorgerecht hebben opgenomen in het menu. Bon appetit en laat de spieren maar rollen!

Mosterd uit Dijon
Mosterd uit Dijon

Ingrediënten:
1 ui
½ prei
½ wortel
50 g spekblokjes
3 el Dijon mosterd
2 el grove mosterd (à l’ancienne)
1 el venkelzaad
2 laurierblaadjes
1 el poedersuiker
200 ml slagroom
1,5 l groentebouillon
2 el maïzena
zout en peper

Bereiding:
Pel de ui en snijd hem in ringen. Was de prei en snijd hem in grove stukken. Schil de wortel en snijd hem in stukken. Verhit de boter in een grote pan en fruit de prei, wortel en de spekblokjes. Voeg de Dijon mosterd, het venkelzaad, de laurier en de poedersuiker toe. Roer goed door.

Voeg de bouillon en de slagroom toe. Breng aan de kook en laat 40 minuten trekken. Giet de soep door een zeef en breng hem opnieuw aan de kook. Meng de maïzena met 2 el koud water en bind de soep op smaak met de grove mosterd, zout en peper.

Ben je op zoek naar een leuke chambres d’hôtes (B&B) in de buurt van Dijon in het natuurpark Morvan. Zoek niet verder en bezoek B&B Mortaise.

Vorige artikelWandelen door de Maranges, Côtes de Beaune
Volgende artikelCultuur op de Mont Rome