Mountainbiken rondom Autun, Morvan

Een paar jaar geleden hebben we het mountainbiken ontdekt. We fietsen regelmatig een route vanaf La Mortaise of een van de andere mountainbikeroutes in de Morvan. Met meer dan 2300 km aan routes is de Morvan het grootste mountainbikegebied van Frankrijk. We kunnen dus nog wel even voort en proberen steeds nieuwe routes uit. Voorzichtig proberen we ook onze skills een beetje te verbeteren. Niet altijd met succes zo getuigen (strategisch verhulde) blauwe plekken.

In 2012 bezochten we het Bourgondische kampioenschap ‘down hill’ bij Dun-les-Places. Dat leek ons prachtig om te doen maar net een treetje te hoog gegrepen. Maar in 2014 is een down-hillparcours aangelegd in Autun. Vanaf het Croix de la Libération leiden drie routes naar beneden: voor beginners, gevorderden en echte pro’s. Zeker de aankondiging dat de makkelijke route ook voor rolstoelgebruikers geschikt is, geeft ons vertrouwen. Dat moet toch te doen zijn?

Op een warme zondagmiddag fietsen we vanaf het Romeinse theater in Autun via een van de mountainbikeroutes omhoog naar het Croix de la Libération. Het is een mooie route hoewel het begin niet zo goed is aangegeven. En omgereden kilometers wegen in de brandende zon extra zwaar. Maar het stuk single track door de bossen bij het château de Montjeu is prachtig en heerlijk koel. Je fietst dan bovenop het plateau dat achter Autun ligt en hoeft niet meer te klimmen. Vanaf het kasteel rijd je makkelijk naar het Croix de la Libération toe.

mountainbiken autun borden

Onder ons schittert Autun in de zon. Het meer en het zwembad lonken. Maar eerst moeten we naar beneden. De kortste weg is het down-hillparcours maar durven we dat aan? Helm verplicht en goede beschermende kleding sterk aanbevolen. Ik zie geen rolstoelers die zich naar beneden storten en trouwens ook geen andere mountainbikers. We kunnen de kunst dus niet afkijken en besluiten het er maar op te wagen.

De mannen scheuren onbevreesd naar beneden. Dat geldt niet voor mij. Als een slak kom ik erachteraan; continu remmend om maar vooral niet te veel vaart te maken. Toch kan zelfs ik de afdaling wel waarderen. Vooral als we eenmaal veilig beneden zijn aangekomen. Maar ik heb niet de illusie dat ik de beginnersroute ooit ga ontgroeien. Dat laat ik liever over aan echte waaghalzen. Mijn specialiteit blijft toch up hill.

Vind je het leuk om een van de mountainbikeroutes rondom Autun te fietsen? Wij hebben de fietsroutes in La Mortaise liggen en kunnen je even wijzen hoe je de route oppakt. Overigens brengt in de zomer een wekelijkse pendelbus je op woensdag naar boven. Wel zo lekker als je alle drie de down-hillroutes wilt uitproberen. Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen.

Vorige artikelWielerklassieker naar kasteel Sully
Volgende artikelLopen naar het einde van de wereld