Museoparc Alésia

In 2011 opende museopark Alésia haar deuren. Dit museum is gewijd aan de slag rond Alésia. Een stukje geschiedenis: in de slag om Alésia verslaat Julius Caesar de Galliërs. Het was Vercingetorix, leider van de Galliërs, voor het eerst gelukt de verschillende Keltische volken te verenigen. Maar te laat want nadat de cavalerie was verslagen trekken de Galliërs zich terug in de stad Alésia. En daarmee sluiten ze zichzelf in. Caesar legt een verdedigingslinie aan rond de stad en wacht rustig af. De winter komt en daarmee de honger. Als de Keltische versterkingen na enkele maanden arriveren, kunnen ze Alésia niet bereiken. Na de slag om Alésia wordt het Romeinse rijk verder uitgebreid en worden de Galliërs onderworpen aan Caesar. Maar dat kennen we uit Asterix en Obelix.

Slag Alésia op de Mont-Auxois

We besluiten een kijkje te nemen in dit nieuwe museum. Een opvallend cilindervormig gebouw, van binnen strak uitgevoerd in beton en met een gevelbedekking van larikshout. Het panoramaterras op de derde verdieping biedt een weids uitzicht op het vermeende slagveld en de Mont-Auxois. Het museum is eigentijds opgezet met een multimediale tentoonstelling. De audiotour is in verschillende talen te volgen waaronder het Nederlands. Er is ook een kinderversie (die ik stiekem ook volg omdat ik wat ongeduldig ben aangelegd). Vooral de film met de bijbehorende reliëfkaart waarbij je de troepenbewegingen ziet, vind ik mooi. De slag komt zo echt tot leven. Buiten zijn er nagebouwde verdedigingswerken en is een demonstratie van de training van legioensoldaten. Een demonstratie doorspekt met vele grapjes, maar daarvoor moet je wel het Frans goed kunnen volgen.

Demonstratie Romeinen Museum Alesia

Op een paar kilometer afstand zijn ook nog de resten van een Gallo-Romeinse stad te bekijken. Dat houden we voor gezien, we hebben immers Autun en Bibracte vlakbij. Het standbeeld van Vercingetorix is ook te bewonderen. Ik vraag me af wie daar model voor heeft gestaan, we hebben immers geen idee hoe hij er uit heeft gezien. Maar het is wel een indrukwekkend beeld op een historische plek.

Bezienswaardigheden in de buurt

Ons oordeel: museoparc Alésia is een aanwinst. Of volgens de indeling van de Michelingids: “vaut le voyage”, de reis meer dan waard. Vanaf Gîte Mortaise is het een uur rijden. Leuke tussenstops om de rit te breken zijn Semur-en-Auxois en Flavigny-sur-Ozerain.

Verdere Keltische opgravingen zijn te vinden bij Mont Beuvray: Museum Bibracte

Vorige artikelOp bezoek bij Bourgondische hertogen
Volgende artikelNaar Notre Dame de l’Aillant