Natuurgebied de prairies van Montour

Vandaag gaan we naar de prairies van Montour. Dat klinkt heel interessant maar in de Nederlandse vertaling een stuk minder boeiend: eigenlijk is het gewoon een veenweidegebied. Toch is dat voor de Morvan bijzonder, dit stukje veenweidegebied is niet voor niets een Natura 2000 natuurgebied. Er komen zeldzame en bedreigde dieren en planten voor waaronder de levendbarende hagedis en vleesetende planten.

Tot in de jaren 50 werden deze veenweidegebieden bewerkt door de boeren. Het waren voedselarme en zure gronden, zwaar om te bewerken. Met de mechanisatie van de landbouw werden de prairies verlaten, met een tractor begin je immers niets op deze vochtige bodems.

Inmiddels hebben de prairies bij Montour een beschermde natuurstatus. De weiden worden begraasd door een kudde Schotse hooglanders en er is een korte wandelroute uitgezet over vlonders. Daarbij maak je een rondje door het veenweidegebied. De wandeling is te verlengen tot zo’n 5 kilometer waarbij je ook een stuk door het bos omhoog loopt. Bij la Vélotte zit je ongeveer op het hoogste punt en vanaf hier daal je door de graslanden weer af naar de prairies. Je moet over wat hekjes klauteren waardoor de wandeling een beetje op een trimparcours lijkt.

Deze wandeling maak je bij voorkeur op bergschoenen of laarzen. We nemen af en toe een sluiproute door het weiland om de grootste modderpartijen te omzeilen. Dit is geen wandeling om in een natte voorjaarsperiode moet maken. De vlonders zijn ook behoorlijk glad en niet allemaal in even goede staat. De wandeling is afwisselend en de doorkijkjes zijn de moeite waard. Een vleesetende plant hebben we helaas niet gezien. Wel een plantetende vleeskoe.

Vorige artikelFietsen als een trein
Volgende artikelMountainbiken bij Saulieu