Nederlandse touch op Franse kerstmarkt

Ieder jaar krijgen we het verzoek om een advertentie te plaatsen op de activiteitenkalender van Lucenay l’Evêque. Of de vraag om de openluchtfilm of een andere activiteit te sponsoren. Natuurlijk doen we dat en daarmee dragen we ons steentje bij aan ons dorp. Zo kregen we jaren geleden ook de vraag om deel te nemen aan de kerstmarkt. De lokale middenstanders deden mee, de school verkocht zelfgemaakte kadootjes en ook verschillende marktkooplui waren aanwezig. Oesters, wijn, chocolade, sieraden en decoraties: een leuke markt om inkopen te doen voor kerst & oudjaar. Maar wat moet je als chambres d’hôtes aanbieden voor de verkoop?

We besluiten om stroopwafels te gaan verkopen. Een mooie kennismaking voor onze dorpsgenoten met deze Nederlandse lekkernij. Een paar vrienden komen kerst bij ons vieren en slaan in Nederland stroopwafels voor ons in. Met de achterbak volgeladen met stroopwafels tuffen zij een paar dagen voor kerst naar de Morvan. Hopelijk worden de stroopwafels een succes.

kerst lucenay l'eveque

Op de markt hebben we een ouderwets warmhoudplaatje om de stroopwafel te verwarmen. Met de geur van warme wafels lokken wij de bezoekers naar ons stalletje. Eerst kijken de Fransen de kat uit de boom, ze kijken wat geringschattend naar ons culinaire erfgoed. We beginnen te vrezen dat we nog maandenlang stroopwafels moeten eten … Maar na lichte aandrang wint de nieuwsgierigheid het toch en wordt er voorzichtig geproefd. Dat smaakt naar meer dus de verkoop komt langzaam op gang.

We hebben een plekje toebedeeld gekregen naast de zingende postbode. Dat wil zeggen postbode van beroep en zanger vanuit liefhebberij. Het is niet de meest geliefde marktplek en wij proberen hem af en toe met een stroopwafeltje de mond te snoeren. Dat lukt maar matig, onze postbode zingt vrolijk door. Maar de sfeer zit er goed in, zeker als Père Noël ook nog langskomt.

Het is uiteindelijk een gezellige Franse dorpsmarkt geworden met een kleine Nederlandse noot. Ook de Fransen houden van stroopwafels. We hebben zelfs nog nabestellingen gehad dus na de kerst waren we helemaal los. Later heeft de LeClercq stroopwafels opgenomen in het assortiment. Maar die smaken natuurlijk nooit zo lekker als onze kerstwafels.

Vorige artikelRaften in de Morvan
Volgende artikelLucenay-l’Evêque: what’s in a name?