Straattheater in Nevers

Jaarlijks verandert de stad Nevers in een groot openluchtcircus. Een week lang worden op 20 locaties allerlei voorstellingen gegeven: Les Zaccros d’ma rue. Wij willen dit festival ook wel eens meemaken. Op onze ‘lazy’ zondag gaan we erheen. Het festival valt middenin een hittegolf, met ruim 35 graden en geen wolkje aan de lucht rijden we over het smeltende asfalt naar Nevers. Daar aangekomen lijkt de stad uitgestorven totdat we in het centrum komen. Het centrum is vrijwel autovrij gemaakt: de straat (ma rue), de pleinen en parken zijn het domein van artiesten en bezoekers.

De sfeer doet denken aan de Parade. Hippe cultuurliefhebbers, gezinnen met jonge kinderen en een enkele toerist vormen het relaxte publiek. De voorstellingen zijn soms ontwapenend in hun kneuterigheid en soms professioneel theater. Humor voert de boventoon en het publiek blijft niet gespaard.

nevers bourgogne zaccrosWe zien een mime-act met diabolo’s, moderne dans, een kunstige kapper, een dame met een kijkdoos en twee messenwerpende koks die de Franse haute cuisine op de hak nemen. Het hertogelijk paleis, de kathedraal en het ‘petit theatre’ vormen een prachtig decor. De zon figureert prominent in alle voorstellingen dus zoeken we de schaduw op in het park.

 

nevers park

Daar is een soort kinderkermis met allerlei eenmansacts en installaties opgebouwd. Met hele kleine middelen verandert het park in een sprookjesbos. Zo zien we kinderen hun slang over een hindernisbaan leiden. De ‘slang’ is niets meer dan twee stokjes en een draadje ertussen. Ook is er een draadmolen die door de ouders zelf gedraaid moet worden. Of Madame Lulu, een marionet die een soort, voor kinderogen geschikte, paaldans uitvoert als je een muntje inwerpt. Een originele en zelf geknutselde installatie van ijzer en stof. Net als de andere installaties en decors in het park.

Het sfeertje van Zaccros d’ma rue is heel ontspannen en overal kun je makkelijk een plaatsje vinden om de voorstelling te bekijken. ’s Avonds eten we op het terras ‘frites et saucisse’. Geen pretentieus diner maar gewoon lekker. Eigenlijk typerend voor dit festival. Geen ‘haute culture’ maar gewoon een festival met leuke en toegankelijke voorstellingen voor een breed publiek. Nevers op zijn mooist!nevers palais ducal

Vorige artikelFietsvakantie in de Bourgogne
Volgende artikelSuikerzoet nieuwjaar met recept