Open monumenten in de Bourgogne

Rond half september vinden jaarlijks ‘Les Journées européennes du patrimoine’ plaats. Vrij vertaald de Open Monumentendagen. Een mooie gelegenheid om eens te kijken bij monumenten in de Bourgogne die normaal gesloten zijn voor publiek. Ook bekende musea en kastelen nemen deel, vaak met een gereduceerd tarief of een speciaal programma. Dit jaar namen we een kijkje bij Château de Coraboeuf in Ivry-en-Montagne. Het kasteel ligt een halfuurtje rijden van Beaune in een mooie groene omgeving.

Stambomen

Van het kasteel zelf kun je alleen een torenzaal bekijken. Daar hangen de stambomen van de opeenvolgende eigenaren aan de muur. We hebben niet zo’n belangstelling voor deze stambomen en maken liever een rondje in de tuin. Halverwege komen we een idyllisch en monumentaal uitziend bruggetje tegen. Een bruggetje dat gebruikt wordt door koeien want het bruggetje komt uit op het weiland waar zij grazen; een weg sluit er niet op aan. Voor deze koeien is het iedere dag Journée du patrimoine: ze hebben uitzicht op het kasteel en een historische brug voor hun weidegang.

Arboretum: echte bomen!

De bordjes door de tuin volgend lopen we langs een paviljoen, een tuinhuis met mooi zicht op het kasteel. Dan komen we het arboretum tegen, de bomentuin. De stambomen lieten we links liggen maar voor deze bomen slaan we af. We struinen wat rond tussen de bomen die keurig in het gelid staan. We tellen 73 verschillende bomen waaronder bijzondere soorten. Bordjes met namen ontbreken in deze bomentuin. Eigenlijk is dat ook wat achterhaald in 2022: met onze app weten we toch de zeldzamer soorten te determineren.

Half september is de ideale tijd voor een bezoek. De bomen staan nog in het blad en dragen vruchten en noten. We nemen wat noten van een zwarte walnoot mee om te planten in onze eigen tuin. Misschien hebben we straks een Coraboeuf afstammeling in eigen tuin? We maken de stamboom vast klaar.

Vorige artikelUrban exploring Bourgogne
Volgende artikelLeeg Lac des Settons