Puzzelen in Ouroux-en-Morvan

We hebben een mapje met mountainbikeroutes in de Morvan. Vanaf startpunt , Saulieu of La Grande Verrière fietsen we regelmatig een van deze routes. Vandaag willen we een ander stukje Morvan verkennen en we rijden met de auto naar Ouroux-en-Morvan. Onderweg ernaartoe daalt de temperatuur met enkele graden. Ook zien we diverse huizen waar de kachel brandt. Zijn we hier wel op gekleed? We vertrokken met een graad of 25 en zonnebrand in onze rugtas. Nu vragen we ons af of we niet beter een dik vest hadden ingepakt.

Ouroux-en-Morvan

Ouroux-en-Morvan is een dorpje waar je letterlijk een rondje om de kerk kunt maken. Er zijn ook wat winkels en zelfs twee restaurants. De route die we willen rijden, nummer 3, staat nergens aangegeven. Hij lijkt volgens het overzichtsbord bij de mairie ook niet (meer) te bestaan. Dat kan best aan onze routes liggen, we hebben dit mapje al jaren in huis. Wel zien we nummer 8 en die lijkt in de goede richting te vertrekken. We wagen het erop.

Rookpluimen

Al snel verlaten we de bewoonde wereld en fietsen we door het bos en langs weilanden. Het is compleet verlaten. Zelfs in de gehuchtjes die we passeren zien we mens noch dier. Toch moet er leven zijn want ook hier zien we af en toe een rookpluim uit de schoorsteen kringelen. We laten ons leiden door route 8 en dat gaat prima. Soms staan de bordjes wat verstopt of moeten we gokken op een kruising. Maar dan is er weer een geruststellend routebordje. Het is hier zo stil dat we niet willen verdwalen! Het mobiele netwerk is niet altijd betrouwbaar. En een SOS-rooksignaal wordt hier vast niet opgepakt maar aangezien voor een aangestoken kachel.

Grande Traversée

Nadat we een beekje zijn overgestoken laat nummer 8 ons in de steek. We kunnen kiezen: rechts voor nummer 2 en 3 en links voor de ‘Grande Traversée’ dwars door de Morvan. Dan toch maar rechts, we willen wel weer bij de auto uitkomen. Nummer 2 en 3 leiden ons een paar kilometer waarbij we lekker klimmen en dalen. Maar ook 2 en 3 laten ons in de steek en zijn niet meer te vinden. Wel staat nummer 6 aangegeven. Zullen we die maar pakken? 2×3 is 6 dus dit moet goed komen. Een stukje verderop zien we inderdaad de kerktoren van Ouroux-en-Morvan verschijnen.

Als je van van stilte én van puzzelen houdt is dit de ideale route voor je. Bovendien is de route afwisselend en mag je lekker door het water en af en toe flink door de blubber. Als we terug rijden naar Lucenay klimt de temperatuur weer omhoog: een mooie temperatuur voor een duik in het zwembad. De kachel laten we nog even uit.

Vorige artikelGolfen in Frankrijk: jong geleerd, oud gedaan
Volgende artikelMarkt en uiltjesroute in Dijon