Ambassadeur Route71 Bourgogne

route71 ambassadeur bourgogne

We zijn dit jaar ambassadeur geworden van de Route71. Ons departement, de Saône-et-Loire in de Zuid-Bourgogne, heeft namelijk nummer 71. Je ziet het nummer terug op de nummerplaten van de auto’s en in de postcodes. De Saône-et-Loire is een toeristische regio met bezienswaardigheden als Cluny, het kasteel van Cormatin, de rots van Solutré met prehistorisch museum, de dierentuin Touroparc en historische steden als Chalon-sur-Saône, Tournus en Macon. Je kunt er wandelen en fietsen in het natuurpark de Morvan of over de Voie verte, een fietsroute over voormalig treinspoor.

In de Saône-et-Loire vind je ook bekende Bourgondische wijnen: Rully, Mercurey, Maranges, Moulin-à-Vent en toegankelijke Beaujolais wijnen. En juist daarom gaat het bij de Route71: het promoten van de wijnen en het bijbehorende culturele erfgoed van kastelen, kloosters en wijndomeinen. In Romanèche-Thorins vind je ook Hameau Duboeuf, een attractiepark dat op een speelse manier de Beaujolaiswijnen en de wijncultuur in het spotlights zet.

Nu is er bij ons in de wijde omtrek natuurlijk geen wijnrank te bekennen. De Morvan staat bekend om zijn bosbouw en koeien. Bourgondische wijnen hebben we wél bij de table d’hôtes. En als schrijfster van de reisgids ‘Bourgogne, wijn en weelde’ kwam ik toch door de test. Dus mochten we toetreden tot het gezelschap van ambassadeurs Route71. De bijbehorende PR-spulletjes werden ons gebracht door een vriendelijke medewerkster van de Saône-et-Loire. Als ambassadeur hoeven we niet in driedelig krijtstreep pak of donkerblauwe kokerrok, nee onze diplomatenoutfit bestaat uit een vrolijk strooien hoedje en een poloshirt met logo.

De functie van ambassadeur is een vrijwilligersfunctie. We mogen dus zelf bepalen hoeveel tijd we in ons ambassadeurschap steken en hoe we het precies gaan invullen. Natuurlijk gaan we met verve onze regio promoten. Het lijkt ons een goede voorbereiding als we zelf weer eens een tochtje langs de wijngaarden en caves maken. Uiteraard met een proeverij hier en daar. We moeten als ambassadeur toch ook investeren in ons netwerk. Kortom, wordt vervolgd!

Vorige artikelKastelen, snellader en bramen
Volgende artikelKastanjewandeling in de Morvan