Saut du Gouloux in de Morvan

Saut du Gouloux_Morvan

Vorige week gingen we naar de waterval bij het ‘Cirque du Bout du Monde’. De hoogte, ik schat zo’n 30 meter, was indrukwekkend maar de waterval was volledig drooggevallen. Daarom gaan we in de herkansing naar de waterval van Gouloux. Deze waterval is de bekendste van de Morvan. Niet bijzonder indrukwekkend maar wel een beeld dat vaak gebruikt wordt om de Morvan te promoten als bosrijk natuurpark dooraderd met vele riviertjes en beken. Vlakbij ligt ook een tweede waterval, de Saut de la Truite. Eigenlijk vind ik deze ‘forelwaterval’ een maatje te klein; het is meer een versnelling in de rivier. En zo wordt hij ook gebruikt door wildwatervaarders voor wie dit een populair traject is.

Vandaag zijn er helaas geen wildwatervaarders, het waterpeil is te laag. Vanaf de parkeerplaats is er een wandeling van 1 kilometer uitgezet langs beide watervallen. Qua tijd zou je er 45 minuten over wandelen. Dat is dan wel in slenterpas met om de 100 meter een fotostop of rustpauze. Je loopt achter het restaurant langs onder de weg door en ‘hangt’ een paar meter boven de rivier de Cure. Na ongeveer 200 meter kom je al de eerste ‘waterval’ tegen. Een mooi plekje.

Saut du Gouloux-Morvan

Daarna vervolg je de aangegeven route naar de tweede waterval, de Saut du Gouloux. Deze waterval is een meter of 5, vroeger stond hier een watermolen. De fundamenten kun je nog zien. Vanaf de Saut du Gouloux kun je over de Grande Randonnée (de GR13) doorlopen naar het dorp Gouloux. Dat laten we achterwege omdat je heen en terug dezelfde route volgt. Er loopt ook een mountainbikeroute langs deze waterval, misschien lukt het om een deel van die route te gebruiken voor een wandellus. Dat gaan we een volgende keer proberen samen met het restaurant dat ons is aanbevolen. Al was het maar vanwege het terras met uitzicht op de Cure.

Vorige artikelMountainbiken bij Saulieu
Volgende artikelDierentuin in de Morvan