Urban exploring Bourgogne

Ken je urban exploring? Urban exploring, afgekort tot Urbex, is het bezoeken en verkennen van verlaten gebouwen. Vroeger waren de Bourgogne en de Morvan een goudmijn voor urban explorers. Al die verlaten en vergeten panden! Overwoekerd met bramen en vervallen tot hele of halve ruïnes. Dat was vóór corona. Na alle lockdowns en het thuiswerken dat daarmee steeds geaccepteerder werd, lijken al deze vervallen panden opgekocht en opgeknapt. Heb je als urban explorer net een mooi vervallen huis, kasteel of fabriekshal gevonden, word je weer teleurgesteld door een betonmolen die vrolijk staat te draaien.

Verlaten kasteel

Laatst stuitten we wel op een pareltje. Niet helemaal spontaan, we hadden de coördinaten opgevraagd bij een site. Er naartoe begon al goed: een steeds slechtere weg met meer en meer gaten in het wegdek. Dit voorspelt veel goeds! Aan het einde van het weggetje komen we bij wat leegstaande huizen en een onbewoond kasteeltje. Volledig verlaten; compleet met overwoekerde boomgaard en een leeg zwembad (op een enkele kikker na). ‘Let’s explore!’

Helaas is het gebouw goed afgesloten, we gluren wat naar binnen en rammelen aan deuren. Met succes, we vinden een deur die meegeeft. Nu kan onze speurtocht beginnen. Een achtergelaten piano, een gestoffeerde bank en wat vergeten fotoboeken illustreren het gestolde verleden. De trap is nog in prachtige staat maar de etagevloer kraakt. De zolderetage is niet veilig te noemen, laten we het veel natuurlijke ventilatie noemen.

Kasteelvrouwe Emmy

We laten het pand achter zoals we het hebben aangetroffen en sluiten de deur weer netjes. Het gaat wel kriebelen: is dit niet een heel leuk bouwproject? Stap voor stap het verleden laten herleven? De verleiding is groot … . Net als kasteelvrouwe Emmy van Omroep Max? Of de Meilandjes? Het project is groter dan de verleiding én groter dan onze portemonnee. Gelukkig maar want het blijft een prachtig pand voor onze collega urban explorers. Wij gaan verder met onze eigen verbouwing. Een flink aantal maten kleiner en wat minder aansprekend. Maar wel behapbaar zodat we nog tijd overhouden voor andere dingen. Nog een keertje urban exploren op zoek naar de allerlaatste verlaten panden in de Morvan? Top idee!

Vorige artikelDorpfeest Les voies antiques
Volgende artikelOpen monumenten in de Bourgogne