Graven, zwoegen, zweten: verbouwen vanaf nul

Jaren geleden kochten we in de Morvan een huisje op een heuvel met een mooi weids uitzicht en een authentieke inrichting: een robuust eiken balkenplafond en klassieke rode tommettes op de vloer. Soms logeerde familie in het huisje maar nadat we tijdens een winter het water afkoppelden, hebben we het niet meer gebruikt. De tuin raakte overwoekerd door bramen, er waaide wat pannen van het dak en vocht kreeg vrij spel. Het huisje volhardde een tijdje maar gaf het uiteindelijk, ongeliefd en aan zijn lot overgelaten, ook maar op. We zetten het huisje te koop en besteedden er geen aandacht meer aan. Tot 2020.

Na de verkoop van onze B&B La Mortaise waren we toe aan wat nieuws. We openden de luiken, baanden ons een weg door stof en spinrag en bekeken ons huisje. Hadden we hier wel zin in? Wat een werk! Redden we dat wel? Ook dit keer gaf het uitzicht de doorslag: wat een mooi plekje! Ook op de Morvan en de Bourgogne zijn we nog niet uitgekeken. We besluiten ervoor te gaan.

Inmiddels zijn we een klein jaar verder. We zijn begonnen met de aanleg van een septic tank. Sinds we het huisje kochten, zijn de regels aangescherpt dus onze oude tank voldeed niet meer. Een septic tank plaatsen klinkt best simpel. Tot je het geheel overziet: een opslagtank van een kuub of 5 gevolgd door een tweede megatank met een filter. Tanks waar je een hijskraan voor nodig hebt om ze op te tillen. En daarna moeten er nog meters leidingen worden aangelegd en een inspectieput. Na al dit graafwerk is er weinig over van de tuin. De aannemer laat ons achter met een enigszins gehavend terrein en diverse hopen grond.

We graven verder. De septic tank moet immers ook worden aangesloten. Al doende graven we ook maar vast het toekomstige terras uit en we leggen een muur aan om het terrein een beetje uit te lijnen. Steek in de Morvan een schep in de grond en je stuit al snel op graniet. Gelukkig helpt onze aannemer ons opnieuw met zijn graafmachine. Maar deze heeft geen grip op het natuursteen dat we al snel tegenkomen in de bodem. We moeten dus zelf aan de bak met een boorhamer om dit natuursteen te breken. Goed als work out, zeer geschikt als je gespierde biceps wilt, maar minder fijn om te doen. Zeker bij 30 graden: het is zwoegen en zweten.

Toch komt op een gegeven moment het einde in zicht. We zijn uitgegraven, het nulpunt is bereikt. Vanaf hier mogen we weer opbouwen. De verbouwing kan nu echt beginnen. Vanaf een schaduwrijk hoekje kijken we vooruit. Het zwoegen en zweten zal nog wel even duren. We zien een berg werk die we nog moeten verzetten. Maar als we onze ogen sluiten, zien we onze droomplek. Van gedateerd dametje naar duurzame diva, zo zien wij de toekomst van ons huisje. De volgende stap wordt de aanleg van de tuin en het aanpakken van de badkamer.   

Vorige artikelKastanjewandeling in de Morvan
Volgende artikelPermacultuur in de Morvan