Kasteel Clos de Vougeot

clos vougeot bourgogne

Het is oktober, de druivenoogst is binnen. Geelgoud pronken de wijnranken in de najaarszon. Een prachtige dag voor een tochtje door de ‘côtes’. Dit keer kiezen we voor de Côtes de Nuits, het wijngebied rondom Nuits-Saint-Georges. En bron van illustere Grand Cru’s als Romanée-Conti, Chambertin en Clos de Vougeot. Geen wijnen die wij dagelijks drinken. Misschien kunnen we wat vergeten trosjes knippen voor een eigen brouwsel?

Clos Vougeot nabij Nuits-Saint-Georges

Ik heb gelezen dat wij deze wijnrijkdom te danken hebben aan de noeste arbeid van een stel monniken. In de 12e eeuw plantten de monniken van Cîteaux hier de eerste wijnranken; de start van domein Clos de Vougeot. Daarvoor moest eerst de natuur worden getemd: struikgewas verwijderd, bomen gerooid, wilde dieren verjaagd. Om hun kostbare aanplant te bevloeien werd door de monniken een waterput gegraven. Maar liefst 18 meter diep, dwars door de rotsbodem. Daarna was de energie wel een beetje op: de wijnkelder maakten zij bovengronds. Met muren van 1,20 meter dik en afgedekt met een dikke laag mos en grind bleef (en blijft) de ‘kelder’ mooi constant op temperatuur. Geslapen werd boven de wijnkelder: direct onder de eikenhouten dakspanten was de slaapzaal.

Met de eeuwen nam ook het comfort toe: de laatste monnik woonde in een rijk gedecoreerd landhuis. De oude en nieuwe gebouwen vormen het huidige chateau Clos de Vougeot, een van de topattracties in de Bourgogne. En het ‘clubhuis’ van de chevaliers du Tastevin. Een ridderorde van wijnboeren, -handelaren, -vrienden en internationale celebrities. Deze drinkebroers promoten met hun jaarlijks wijnfeestje Saint-Vincent Tournante de Bourgondische wijnen.

Voor het feestje zijn wij niet uitgenodigd maar iedereen kan het kasteel dagelijks bezoeken. Ook wij willen ons eens onderdompelen in de geschiedenis. We rijden trouwens het kasteel voorbij zonder dat we ‘dat mooie landhuis verderop’ herkennen als het Clos de Vougeot. Misschien zijn onze verwachtingen te hoog gespannen? Eenmaal binnen blijkt inderdaad de mythe groter dan de werkelijkheid. De binnenplaats, de wijnkelder, de wijnmakerij en de slaapzaal: in een halfuurtje hebben we het bekeken. Dan maar de wijngaarden in voor een wandeling. Op zoek naar de vergeten trosjes.

Vorige artikelWandelen in de voetsporen van de Galliërs in de Morvan
Volgende artikelOp bezoek bij Bourgondische hertogen