Kerstbomen en vliegvissen in Champeau-en-Morvan

Wandelen bij Champeau-en-Morvan

Onze zoon ligt in de kreukels na een val bij het mountainbiken. Daarom doen we wat rustiger aan: wandelen! Niet per se de meest populaire activiteit voor jongeren. We hebben een nieuw tochtje uitgezocht: de kerstbomenroute. Klinkt wat vreemd om dat hartje zomer, onder een brandende zon, te gaan wandelen. Het is een nieuwe wandelroute bij Champeau-en-Morvan, een kilometer of vijf ten westen van Saulieu. De route is tien kilometer dus een mooie afstand voor een middagje wandelen.

Routebeschrijving wandeling

Bij het gemeentehuis van Champeau-en-Morvan kun je parkeren. Hier staat ook een informatiebord met routebeschrijvingen in de keurig bakje. Aan de QR-code die je kunt scannen voor een digitale route kun je zien dat men ook hier met de tijd meegaat. Op het parkeerterrein zijn we de enige bezoekers. Ook de school is dicht vanwege de vakanties dus het dorp is in diepe rust. En dat typeert eigenlijk het best deze wandeling. We zijn op deze wandeling niemand tegengekomen. De huizen die we passeerden vertoonden geen teken van leven. De wegen waren compleet verlaten.

De trots van Champeau: sapins de Noël

Wel kwamen we de kerstbomen tegen. Honderden. Duizenden. Tienduizenden? Veel! Gelukkig loopt de wandeling niet alleen langs deze vrij eentonige percelen met sapins de Noël. Aan het begin loop je een stuk over asfaltwegen maar daarna duik je het bos in. Daar loop je over mooie holle wegen. En lekker in de schaduw, ook een pluspunt bij deze hoge temperatuur. Je loopt een rondje om het meer van Champeau en langs een ander privémeertje, Le Neptune. We lezen dat in Le Neptune dit weekend het Franse kampioenschap voor jonge vliegvissers plaatsvindt. Jonge vliegvissers? Vissen lijkt me ook niet de meest populaire activiteit voor jongeren. Zelfde categorie als wandelen?

We lopen verder en genieten van het mooie uitzicht. Het laatste stukje gaat weer over asfalt. Nadat we de stuwdam hebben gepasseerd, slaan we linksaf terug naar de parkeerplaats. De route is goed gemarkeerd en ook zonder de routebeschrijving goed te volgen. Een prima wandelingetje: niet te lang, niet te zwaar en zeker niet te druk. Misschien eind oktober als de kerstbomen worden gelabeld voor de winkels. Tot die tijd heb je het rijk alleen: ultieme rust in de Morvan.

Vorige artikelPicasso en Rowan Atkinson in Vézelay
Volgende artikelKasteel van Rochepot