Wandelen in de stilte van de Morvan

Het hoogste punt in de Morvan is de Haut Folin. Deze ‘berg’ is 902 meter hoog en getooid met een zendmast. Met de auto rijd je er zo voorbij. Dat merkten we enkele jaren terug op zoek naar de top. Deze top hult zich in een dicht bos van hoge sparren. De begroeiing geeft weinig prijs van de omgeving, verwacht hier geen mooie doorkijkjes of weidse uitzichten. Niet de aantrekkelijkste omgeving voor wandelaars of fietsers. Maar wel een ideaal habitat voor reeën, wilde zwijnen, de groene specht en de bosuil.

Op de Haut Folin valt in de winter regelmatig een dik pak sneeuw. Daarmee is het wél een aantrekkelijke plek voor langlaufers. Er zijn vijf verschillende loipes met een totale lengte van 40 kilometer. De routes zijn goed aangegeven. Bovendien is er een groep vrijwilligers die de loipes onderhoudt en prepareert. Door de dichte begroeiing blijft de sneeuw in het schaduwrijke bos dagenlang liggen: kortom volop sneeuwpret voor langlaufers of wandelaars op raquettes (sneeuwschoenen). In het verleden werd er trouwens ook geskied op de Haut Folin. De Morvan was – naar het schijnt – het eerste skigebied met een sneeuwkanon. Maar zelfs het sneeuwkanon kon de sneeuwzekerheid niet garanderen en de piste raakte in onbruik.

Wandelen op de Haut FolinInmiddels is de Haut Folin dus het domein van langlaufers, wandelaars en fietsers. In 2014 zijn diverse nieuwe routes aangelegd waaronder drie down hill routes voor mountainbikers en vier wandelroutes. Op een zonnige dag in februari gaan wij op zoek naar sneeuw. In Lucenay l’Eveque is de sneeuw allang gesmolten en hangt het voorjaar in de lucht. De Haut Folin stelt ons niet teleur: een dik pak sneeuw herinnert eraan dat de winter nog niet afgelopen is. We besluiten een kleine wandeling te maken: het rondje Les Trois Bornes. Deze wandeling leidt over de top en vertrekt vanaf het meertje bij Préperny. Een deel van de sparren is hier gerooid waardoor de omgeving wat opener is. Maar het bos is veelzijdiger dan gedacht. De hulstbomen kleuren met trossen felrode besjes het winterse bos. Daarnaast staan er veel beuken op de berg. Eigenlijk logisch: Folin is een verbastering van het woord ‘fou’ wat in het dialect van de Morvan beuk betekent.

Vroeger was de Haut Folin bewoond, er waren verschillende gehuchten bestaande uit enkele huizen. Maar alle bewoners hebben de berg lang geleden verlaten. Alleen de ruïnes herinneren nog aan die bewoning. Op deze winterse dag zien we ook geen wild. We lijken alleen te zijn in een verlaten bos. Stiller dan op de Haut Folin kun je het in de Morvan niet vinden.

Vorige artikelLucenay-l’Evêque: what’s in a name?
Volgende artikelWijnen proeven in Mercurey