Wandelen rondom Nolay

Het is een prachtige najaarsdag, l’été indien: de bomen in herfsttooi en de zon wil nog niet toegegeven aan de winter. In de wijnstreek zijn de druiven geplukt maar de ranken kleuren goudgeel of oranjerood.

Een perfecte dag voor een wandeling door de wijngaarden. We besluiten om een route rondom Nolay te lopen. Nolay is een leuk plaatsje met winkels, hotels, restaurants en een camping. Vooral het plein is mooi met een middeleeuwse markthal en een paar vakwerkhuizen. In de zomer worden hier vaak brocante of kunstmarkten gehouden. Het eerste weekend van augustus nemen de plaatselijke wijnboeren tijdens ‘de cep en verre’ het plein in. Je kunt hun wijnen proeven en een oordeel geven over de net gebottelde wijn. Proeven, kletsen, samen eten en muziek luisteren, de ideale manier om een zondagmiddag door te brengen. Maar nu eind oktober is het rustig en zijn er geen andere gasten op het terras van het cafeetje. Na een kop koffie met een croissant gaan we op pad.

wandeling nolay

Al snel laten we Nolay achter ons. We lopen door de wijngaarden en snoepen van vergeten trosjes druiven. Het pad leidt verder omhoog en we klimmen door het bos naar het hoogste punt van de wandeling. Voor ons ligt nog ‘le Bout du Monde’, het einde van de wereld. Zo ver komen we niet, we zien deze krijtrotsen voor ons maar de route leidt, gelukkig!, niet helemaal omhoog. Wel krijgen we al wandelend een steeds mooier uitzicht over de wijngaarden die zich baden in de najaarszon. De bewoonde wereld lijkt ver weg.

Na een kilometer of vijf komen we in Cormot le Grand. Vanaf daar lopen we langs de Cozanne, een klein riviertje. We volgen dit riviertje over een speciaal wandelpad en steken de Cozanne een paar keer over. De route is hier vlak en dat vinden wij na de eerste helft best aangenaam wandelen. We kruisen de voormalige spoorbrug die nu deel uitmaakt van de ‘voie verte’, de fietsroute die van Nolay naar Santenay leidt. Al snel daarna zijn we weer terug bij ons beginpunt. Het was een mooie wandeling van ongeveer 8 kilometer. We hebben de route op kaart voor onze gasten die ook eens naar het “eind van de wereld” willen wandelen.

Vorige artikelChâteau de Commarin
Volgende artikelFoto’s kijken in Chalon-sur-Saône