Wandelen in de voetsporen van de Galliërs in de Morvan

Uitzicht bij wandeling Bibracte op Mont Beuvray

De Mont Beuvray is de plek waar de Galliërs hun stad stichtten: Bibracte in de Morvan. Een belangrijke stad, goed verscholen in de bossen. Te verscholen voor de Romeinen die een andere plek kozen voor hun stad, het huidige Autun. Ook de Galliërs verlieten de stad. Zo raakte Bibracte in de loop der eeuwen volledig overwoekerd en vergeten. Tot in de 19e eeuw archeologen de eerste restanten van deze historische stad blootlegden.

Dit jaar is het museum dat de cultuur van de Galliërs en de geschiedenis van Bibracte beschrijft vernieuwd. Daarom nemen we er opnieuw een kijkje. Dan kunnen we gelijk de wandelroutes over het terrein weer eens nalopen. We willen niet onze gasten het bos in sturen met alleen broodkruimels uit hun lunchpakket om de weg terug te vinden ….

Museum tentoonstelling in Bibracte in de Morvan
Museum tentoonstelling in Bibracte in de Morvan

Het museum Bibracte was door de audiotour al leuk voor bezoekers die minder geduld hebben voor opgegraven potscherven en sieraden. De vernieuwde inrichting doet nog eigentijdser aan. Ook kun je met een tablet over een interactieve kaart lopen en zo specifieke informatie ophalen. Een mooie gadget hoewel wij de informatie zelf niet echt van toegevoegde waarde vinden. Helaas kunnen wij na een bezoek of vier in de afgelopen jaren niet meer met dezelfde onbevangenheid het museum bekijken. Maar dat geldt niet voor het terrein zelf. Het bos blijft prachtig met kronkelig uitgegroeide eiken en beuken; de boombasten begroeid met prachtig mos dat aanvoelt als fluweel Je kunt fantastisch wandelen bij Bibracte. In de zomer is de mystieke sfeer minder voelbaar dan op een verlaten herfstdag. Toch horen we bij de Roche de la Wivre een Galliër stiekem wegsluipen als wij gewapend met ons wandelkaartje de open plek oplopen naar de rots toe.

Bibracte Mont Beuvray

Eenmaal terug op de hoofdroute stuiten we bij le Parc aux Chevaux op studenten die als zomerstage meehelpen aan het blootleggen van de verborgen schat. Enkele groepjes toeristen worden rondgeleid. Wij steken over en duiken weer het bos in waar we in alle rust onze wandeling voortzetten. Mooi is dat, in het hoogseizoen wandelen in de voetsporen van de Galliërs zonder ook maar iemand tegen te komen. Een aanrader.

Vorige artikelDierentuin in de Morvan
Volgende artikelKasteel Clos de Vougeot