Midden in de winter gaan we op bezoek bij Domaine de la Monette. We drinken hun biologische wijnen met veel plezier en hebben ook enkele wijnen op onze wijnkaart staan. In februari zijn de chambres d’hôtes in ruste en dat geldt ook voor de wijnranken. Een mooi moment om wijnen uit te kiezen voor komend jaar lijkt ons. Maar de wijnboer kent geen rust. De wijngaard is een minnares die ieder seizoen naar aandacht smacht, zo leren wij. En daarmee verbaast de keuze voor een bestaan als wijnboer ons des te meer. Zelfs als wijnminnaars.
In 2007 zijn Marlon en Roelof Ligtmans neergestreken in de Bourgogne. Met het idee om wijnhandelaar te worden en op die manier hobby & werk te combineren. In Mercurey kopen zij een royaal dorpshuis mét een wijngaard van enkele hectares. De wijngaard is verpacht aan een wijnboer dus daar hebben zij geen omkijken naar. Maar als zij uit het raam kijken, lonken daar toch de wijnranken…. De knoop wordt doorgehakt: niet de wijnhandel maar het wijnmaken wordt hun nieuwe professie.
“Je mag je niet zo maar vestigen als wijnboer,” vertelt Marlon ons. “De Bourgognes, en zeker de wijnen uit Mercurey hebben een goede reputatie hoog te houden. Wil je dus een wijngaard kunnen pachten of uitbaten dan moet je een opleiding tot viticulteur-oenologue hebben afgerond.” Dus gaan beiden terug naar de schoolbanken. In Beaune leren zij tijdens de eenjarige opleiding alles over de druiventeelt, het wijnmaken en de bedrijfsmatige aspecten van het vak.
Biologische wijnen
“Als je toch moet beginnen vanaf nul, kun je net zo goed op biologische wijze gaan telen en wijnmaken,” vat Marlon de keuze voor biologische wijnen samen. “In Nederland had ik een moestuin waar ik ook geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikte. Waarom zou je allerlei spullen toevoegen die toch ergens in de voedselketen of het milieu terecht komen?” Dus maken Roelof en Marlon op biologische wijze hun wijnen. Niet dat daar tijdens de opleiding veel aandacht aan wordt besteed. Marlon: “De opbrengst per hectare ligt bij biologisch telen lager dus deze keuze is geen logische bedrijfseconomische afweging.” Veel wijnboeren maken nog op dezelfde wijze hun wijnen als hun vader of grootvader dat deed. En dat was met hulp van de chemische industrie.
Collegawijnboeren en medewerkers
De Bataafse wijnboeren worden nauwlettend in de gaten gehouden door hun Bourgondische collega’s. “Maar als ze zien dat je de zaken goed op orde hebt en serieus met het vak bezig bent, verdwijnt de argwaan.”
Marlon en Roelof hebben een Franse oenologe in dienst die helpt in de wijngaarden en bij het maken van de wijnen. “Helaas is de roes van de laatste oogst geëindigd in een zwangerschap. En dus een medewerkster die niet meer kan buigen en tillen. En dan is het lastig om door te werken. Voor het komende seizoen moeten we dus een vervanger zoeken.”
Proef tradities en terroir van de Bourgogne
Geschiedenis wortelt diep in de Bourgogne, de wijnranken worden niet voor niets tot 100 jaar oud. De wijngaarden staan stijf van tradities en voorschriften. Respect voor het terroir verbiedt om grond vanaf het ene perceel naar het andere over te hevelen. Ook het irrigeren van de wijngaarden is taboe. En daarmee is de wijnboer overgeleverd aan de natuur en weersomstandigheden. Eén hagelbui kan een hele oogst verwoesten. Een schimmelinfectie kan vele druiventrossen tergen. En een verzengende zomer kan de opbrengst decimeren. Maar zijn de weergoden gunstig gestemd en heeft de wijnboer zijn bedrijf goed op orde, dan maakt hij godenvocht. Meer reden heeft de keuze voor een bestaan als wijnboer niet nodig.
Als je ook de keuze van Marlon en Roelof wilt snappen, proef dan hun wijnen bij de table d’hôtes. Of ga zelf het terroir aanschouwen en koop de wijnen direct bij Domaine de la Monette.