Fietsen in de Morvan en Bourgogne

Fietsen in de Bourgogne

De fietsliefhebber komt in de Morvan en de Bourgogne ruim aan zijn trekken. Zoekt u een ontspannen fietstocht in de Bourgogne over rustige wegen en fietspaden, een sportieve uitdaging met flink wat kilometers of een technisch uitdagend mountainbikeparcours dwars door het bos? De Morvan biedt al deze mogelijkheden. Het gebied is in 1970 uitgeroepen tot regionaal natuurpark en de laatste jaren worden ook voor de fietser steeds meer routes uitgezet. Bossen worden afgewisseld door weidegrond, kleinschalige akkers en water. Het vormt daarmee een afwisselend decor voor fietstochten. Wij hebben verschillende fietsroutes uitgezet en fietsreizen georganiseerd voor meerdere reisorganisaties. Daarom durven we onszelf wel de fietsspecialist te noemen. Deze kennis delen we graag met onze gasten. Of u nu komt met een e-bike, racefiets of mountainbike: voor alle fietsliefhebbers hebben we wel een passende route paraat. En eventueel ook een huurfiets met 24-versnellingen. De keuze is aan u.

fietsarrangement Bourgogne

Ontspannen fietsen

"De Morvan is een prachtig fietsgebied. Buiten de hoofdroutes zijn de weggetjes zeer rustig en lenen ze zich goed voor veelzijdige fietstochten. Het gebied is heuvelachtig wat betekent dat er af en toe flink geklommen moet worden. Echte bergen ontbreken dus kilometers lang afzien is er niet bij. Een klimmetje wordt uiteraard altijd beloond met een fantastisch vergezicht en dito afdaling. Fietsen met kinderen vereist wat meer voorbereiding. Fietsen met een kind voor- of achterop de fiets is erg zwaar. Kinderen vanaf een jaar of twaalf kunnen enkele routes zelfstandig fietsen. Neem even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Fietsroutes door de Morvan

fietsen door de morvan

Wij hebben zo’n 15 fietsroutes van verschillende lengte en zwaarte uitgestippeld en beschreven in, alom geprezen, routebeschrijvingen. De routes variëren van 25 tot 60 kilometer. Onze ervaring is dat een afstand van 40 tot 50 kilometer per dag lang genoeg is. Door het hoogteverschil fietst het in de Morvan toch wat zwaarder dan u wellicht gewend bent. Een kortere afstand maakt het mogelijk onderweg af te stappen voor een bezoekje of een uitgebreide lunchpauze. U kunt uitstapjes maken naar onder andere Sully, Autun, Arnay le Duc en het Lac des Settons. Ook hebben we een overzicht van de ‘Voie verte’in de Zuidelijke Bourgogne. Deze Voie verte is wat vlakker en voert over voormalig treinspoor of langs de kanalen (Canal du Centre en Canal de Bourgogne). Een vertrekpunt voor deze route is binnen 45 minuten te bereiken per auto.

Fietsen door de wijngaarden

Tot slot zijn we enthousiast over fietsen door de wijngaarden van Beaune. Vanaf Nolay fietst u naar Santenay over een weg die speciaal is aangelegd voor fietsers of skaters; bij kruisende wegen hebben de rollers voorrang op het gemotoriseerde verkeer. Een voormalige spoorbrug overspant met meerdere bogen het onderliggende diepgelegen dal; in de verte ziet u Nolay liggen en boven u uit torenen de rotsen van het Cirque du Bout du Monde. Er is ook een fietsroute van een kleine 20 kilometer uitgezet tussen Santenay en Beaune dus fanatieke fietsers kunnen deze routes aan elkaar knopen. Op de route van Santenay naar Beaune door de wijngaarden komt u fietsers met uiteenlopende nationaliteiten tegen. De verbindende factor is het fietsplezier.

fietsen door de Bourgogne

Wielrennen door de Morvan

wielrennen in de Morvan

In 2007 finishte de Tour de France in Autun en zat een stuk van de Morvan in het parcours. We stonden vlak voor de finish en genoten van de tourkaravaan en de renners die in volle vaart voorbij kwamen. Leuk om later op televisie terug te zien dat ook een enkele profrenner de bocht niet hield in de afdeling naar Autun. Kortom een goede illustratie dat de Morvan ook de sportieve fietser de nodige uitdaging biedt. Vaak ontvangen wij gasten die in de Morvan komen ‘infietsen‘ voordat ze vertrekken naar de Mont Ventoux. We hebben immers geen echte bergen te bieden; maar de beklimming van de Mont Beuvray kan wel een sportieve uitdaging genoemd worden! De wielrenner kunnen we op weg helpen door aan te geven welke routes geschikt zijn om kilometers te maken.

 

Mountainbiken in de Morvan

In totaal is er 2300(!) kilometer aan bewegwijzerde mountainbikeroutes in de Morvan. Vanaf verschillende startplaatsen kunt u starten en de routes volgen. Wij hebben een overzicht van deze routes en hebben daarnaast, voor de ‘die hards’ zelf nog een aantal extra routes verkend. Daarnaast is in 2010 een parcours ‘down hill’ aangelegd. Deze afdaling bij Dun-les-Places biedt de nodige uitdaging aan mountainbikers en veldrijders die niet bang zijn voor springen, stuiteren over een rotspartij en het in volle vaart nemen van scherpe haarspeldbochten. Zelf hebben we dit nog niet aangedurfd. Sinds 2014 is er ook een down hill parcours in Autun: 3 routes leiden vanaf het Croix de la Liberation naar beneden. In het voorjaar en de zomer vinden er ook verschillende georganiseerde mountainbikewedstrijden en -tochten plaats. Bijvoorbeeld begin mei La Galipotte bij Saint Prix.