Leuke markten in de Bourgogne

Markten in de omgeving

Het is een feest om in Frankrijk naar de markt te gaan. Op de Bourgondische markten liggen prachtige producten uitgestald: mooie kazen, sappig fruit, geurige kruiden, zoete honing, verse vis, bijzondere paddenstoelen én vlees; het blijft immers wel de Bourgogne. En wie kent er niet de bœuf bourguignon, poulet de bresse of onze fameuze slakken? Wil je inkopen doen, of je gewoon verlekkeren aan het aanbod, zet dan koers naar de markt! We hebben een paar markten in de buurt voor je op een rijtje gezet.

Markt in Dijon

Een topmarkt is de markt in Dijon. Alleen al vanwege de locatie: de markthallen van Gustave Eiffel. Inmiddels zijn deze mooie historische markthallen ingeschreven als historisch erfgoed. Het is een echte ontmoetingsplaats waar jong en oud inkopen komen doen. De markthallen liggen pal in het centrum en vormen een overvolle schatkamer met mooie producten. Veel kramen worden bezet door lokale producenten die op de markt hun spullen uitventen. De markt wordt iedere dinsdag, vrijdag en zaterdagochtend gehouden. Na de markt kun je fijn lunchen bij een van de restaurantjes rondom. Tip: kijk even omhoog naar de gevel voordat je de markthallen binnenstapt. Op de gevel vind je mooie decoraties die verwijzen naar de activiteiten in de hallen. Bewonder de medaillons met Ceres, de godin van de landbouw, en Hermes, god van de handel en commercie.

 
 

Markt in Beaune

Ga je op zaterdag naar Beaune, zorg dan dat je op tijd bent om de markt mee te pakken. Het is een gezellige markt in zowel de openlucht rondom Place de la Halle als overdekt. De overdekte markt vindt plaats in de hal waar ook het toeristenbureau zit. Je kunt er terecht voor de gewone alledaagse zaken maar ook voor een verscheidenheid aan lokale specialiteiten of souvenirs. Vaak kun je ook het een en ander proeven. De omgeving is natuurlijk prachtig met de mooie museale gebouwen rondom waaronder het Hôtel Dieu. En tussen de kramen door vind je altijd wel een goede plek voor een kopje koffie in de zon. Een drukke maar gezellige markt met een compleet aanbod.

Markt in Autun

Voor onze wekelijkse boodschappen gaan we meestal naar de markt in Autun op vrijdagochtend. Alleen al omdat onze groenteboer uit Lucenay l’Evêque hier op de markt staat. Maar daarnaast zijn we ook fan van ‘de worstenman’ en de mooie stand met zuidelijke specialiteiten zoals gemarineerde olijven. Een bezienswaardigheid op de markt is overigens de ‘vrouw met baard’. Niet dat ze als kermisattractie aanwezig is, ze verkoopt gewoon flessen wijn. In de loop der jaren kreeg ze steeds meer gezichtsbeharing, of ze nam niet meer de moeite om te epileren. Hoe het ook zij, inmiddels is haar kin echt behaard. De markt vindt plaats onder het stadhuis aan het Place du Champ de Mars. In de zomer staan er ook buiten veel kramen. Met kleding en allerhande huishoudelijke zaken en bijvoorbeeld een stand met mineralen en andere mooie stenen.

 
 

Gezellige markt in Saulieu

Onze favoriete markt ligt echter in Saulieu, 25 kilometer van La Mortaise. Het leuke van deze markt is de gemoedelijke sfeer en het grote aanbod van biologische en lokale producten. Zo staat er een forelkweker uit de Morvan en natuurlijk diverse ‘apiculteurs’ ofwel bijenhouders die honing verkopen. De markt is goed gesorteerd in bloeiende planten, stekjes en plantgoed voor de moestuin. Je kunt een gegrild kippetje inslaan maar wij namen onze dames liever levend mee. “Heeft u verschillende kleuren?” “Ja, lichtrood, donkerrood en rood met een beetje wit!” Dus drentelen er nu drie rode kippen rond in ons kippenhok. De markt wordt gehouden naast de bioscoop, op een mooi autovrij plein. Zomers is het heerlijk koel onder de platanen. Als je in Saulieu bent, neem dan ook even een kijkje bij het museum François Pompon.

Markt in Chagny

De meeste markten worden gehouden op vrijdag of zaterdag. De zondag is meestal voor de rommelmarkten (vide-grenier) en jaarmarkten. Zo niet in Chagny, in de wijnstreek van de Côte de Beaune. Hier vindt op zondagochtend een van de leukste weekmarkten plaats in het centrum van het stadje. Ook hier kun je terecht voor levende have: kippen, konijnen, kwartels en kalkoen. Maar als je jezelf nog niet zo snel pluimvee ziet plukken, dan zoek je bij de slager een mooi stukje vlees uit. Of, beter nog, verwen jezelf met een lekkere lunch als je uitgekeken bent op de markt. In Chagny zit Maison Lameloise, door Michelin beloond met drie sterren! De ultieme besteding voor een feestelijke zondagmiddag.