Wandelen in de Bourgogne

 

Wandeling Circuit Saulx, 7 km

Vlakbij Mortaise ligt "la roche de Saulx". Deze rots is in de loop van generaties uit het zicht verdwenen door de bomen. Oudere dorpelingen kunnen u erheen brengen. Onze zoektochten naar de rots hebben geleid tot een korte wandelroute van 7 km om deze rots heen. Op deze route stijgt u en ziet u in de verte de Charolais koeien in de wei. Het geloei draagt ver en doorbreekt de stilte op deze heuveltop.

Wandelroute La voie romaine, 13-24 km

Een route door het bos en daarna geleidelijk stijgend door het coulisse-landschap tot Savilly. U loopt een stuk over een oude Romeinse weg die Alésia met Autun verbond. Vanuit Savilly heeft u een prachtig uitzicht in de vier windrichtingen. Vervolgens daalt u af langs een riviertje en keert terug door velden en bos. De route is in te korten tot 13 of 17 km.

 
 

Stadswandeling Autun, 7 km

Op deze wandeling vertrekt u vanaf het stadsplein met een mooi theater, stadhuis en lyceum. U loopt door het middeleeuwse deel van Autun rond de St Lazare kathedraal. Daarna verlaat u het centrum door de stadsmuren en loopt langs deze intacte stadsmuren naar het romaanse openluchttheater. Via het Lycée militaire met zijn dak van geglazuurde dakpannen loopt u terug naar het gezellige stadsplein. U kunt op een van de terrasjes genieten van een café noir en in de zomer spelen er vaak bandjes. Bij deze wandeling zult u zich verbazen over de snelle overgang van "stad" naar platteland.

Rondwandeling Bibracte, Mont Beuvray, 6,5 km

Wandeling langs de archeologische opgraving van Bibracte. Bibracte was de Keltische hoofdstad en wordt in de onderhandelingen met de Romeinen ingeruild voor het gunstiger gelegen Autun. De omgeving ademt nog steeds de Keltische mystiek en vooral de dwarsgegroeide beukenbomen zijn fantastisch. In de zomer zijn studenten bezig met opgravingen op de Mont Beuvray. De opgravingen van de oude stad Bibracte kunt u live aanschouwen. In het museum Bibracte, aan de voet van de Mont Beuvray kunt u een deel van de opgegraven Keltische gebruiksvoorwerpen bekijken. Het museum geeft een goed beeld van het leven van de Kelten en hun hoofdstad Bibracte.

 
 

Wandelen om het Lac des Settons, 15 km

Een makkelijke wandeling is de wandelroute rondom het Lac des Settons. Deze wandeling van 15 kilometer is in 2009 vernieuwd en er zijn houten vlonders aangelegd. Daardoor loopt u dicht op de oever van het meer. Deze wandeling kunt u onderbreken voor een frisse duik of een rustpauze bij een van de restaurantjes. De meeste restaurants en winkels vindt u bij de 19e-eeuwse stuwdam die u oversteekt. De dam is 160 jaar geleden aangelegd voor het transport van hout. Met de bouw van de dam is het Lac des Settons ontstaan. Deze dam met daarbij het panoramaterras van het Office de Tourisme is een van de hoogtepunten van de wandeling. Maar zodra u de dam eenmaal achter u heeft gelaten loopt u weer vrijwel alleen door de natuur. Het is een afwisselende tocht waarbij u ook een speciale vogeluitkijkpost tegenkomt.

Wandeling bij Beaune, 8-15 km

Ook in de nabijgelegen wijnstreek rond Beaune kunt u prachtig wandelen. In het najaar is onze favoriet is de wandeling door Saint Romain, onderlangs de krijtrotsen ‘les falaises’. In het najaar kleuren de wijnranken prachtig geel en rood en de temperaturen zijn ideaal om te wandelen. U parkeert de auto in Orches, een rustig dorpje dat tegen deze rotsen aangeplakt lijkt om schilders of fotografen te bekoren. Bij deze wandeling loopt u door de wijngaarden en over slingerende en goed aangegeven paadjes door het bos en struikgewas. De wandeling is 15 kilometer maar ook in te korten tot 8 kilometer.